fallback

Повече от половината българи консумират бира поне веднъж седмично

Почти една трета от сънародниците ни възприемат умерената консумация на пиво като част от здравословния начин на живот

16:01 | 10.12.20 г. 4

Общо 53% от българите консумират бира поне веднъж седмично. През зимните месеци средната честота на потребление на пенливата напитка у нас е 8 пъти в месеца. Това показва проведено национално представително проучване в периода 21 октомври – 3 ноември тази година, цитирано от Съюза на пивоварите в България.

По този показател за пореден път Русе е първенец. Русенци посягат към халбата с пиво поне 11 пъти месечно, плътно следвани от почитателите на бирата в Плевен и Варна - 10 пъти. 

Традиционно пивото е предпочитано от мъжете, но напоследък все повече дами също го харесват, защото вече се предлагат много марки с по-лек вкус и по-ниско алкохолно съдържание. У нас най-изявените почитателки на бирата са младите жени във възрастовите групи 30-39 години и 20-29 г.

Общо 30% от сънародниците ни възприемат умерената консумация на пиво като част от здравословния начин на живот. При активните потребители, които пият бира поне веднъж седмично, на това мнение са дори 43%.

Всеки трети българин (33% от хората над 18 г.) твърди, че бирата е подходяща за него напитка, а при активните консуматори това важи за почти 60% от респондентите. Вероятно тези нагласи индиректно оказват влияние върху процесите на социализация, с които от векове се свързва употребата на пиво, посочват от организацията.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
fallback