fallback

Борис Димитров: Дигитализираме бродериите за народни носии

Изработваме повече сценични костюми за фолклорни ансамбли, съобщи управителят на ателие „Балкан фолк“

13:01 | 15.12.20 г.

Пандемията намалява индивидуалното търсене на народни носии и причинява забавяния в доставките на платовете, но се работи по дигитализацията на изработката на носии. Това съобщи Борис Димитров, управител на ателие „Балкан фолк“, в Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

„Ние изработваме сценични костюми и повече работим в момента за фолклорни ансамбли, намаляха доста хората, които търсят за себе си носии“, посочи той.

Димитров е един от основателите на първия български магазин за продажба на стоки, свързани с фолклора, а сега се опитва да дигитализира процеса за разработване на бродерии за носии.

"Между един и три дни е средното време, което отнема изработването на една носия, но като цяло времето зависи от самата дреха, тъй като всяка носия е специфична", обясни той.

По думите на Димитров въпреки че онлайн търговията процъфтява на фона на пандемията, той поясни, че това не се отнася еднозначно до „Балкан фолк“. Причината за намалелите поръчки според него е, че за изработката на носията е необходима по дълга комуникация с клиента.

Фестивалът в Жеравна е едно от най-големите събития, за които ателието е изработвало костюми, но компанията му работи и с много големи ансамбли в България.

За да се справи с последствията от пандемията компанията е използвала държавната мярка за безвъзмездна финансова помощ от 3 до 10 хил. лева, които се отпускат по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

„Това беше доста решаваща помощ, така че да не освободим персонал“, разкри управителят на ателие „Балкан фолк“.

Той информира, че създаденото от него ателие се занимава с продуцентска дейност и издава дискове с народна музика.

„До момента „Балкан фолк“ реализира 14 диска, в които има музика от всички етнографски области. Но тъй като в последните години не се купуват дискове, компанията дигитализира своите издания, така те да могат да бъдат намерени във всички музикални платформи“ съобщи Димитров.

Как върви продажбата на народни носии извън България? Кои известни българи носят носиите на "Балкан фолк"?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа на всички гости в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
fallback