IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милионери искат 99-процентен данък върху COVID богатството на милиардерите

Дори след еднократния данък 2690 милиардери в света все още ще бъдат с 55 милиарда долара по-богати, отколкото преди пандемията от коронавирус

16:40 | 15.08.21 г. 6
<p>
	Джеф Безос. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Джеф Безос. Снимка: Bloomberg L.P.

Докато глобалната пандемия от COVID-19 действа опустошително за повечето хора по света, за милиардерите това е период на разцвет. Според данни от Oxfam, Алианса за борба с неравенството, Института за политически изследвания и Патриотичните милионери състоянието на най-богатите е нараснало с общо 5,5 трлн. долара от началото на пандемията, пише Fast Company. 

И точно тези групи сега призовават за еднократен данък върху милиардерите, за да помогнат за спирането на опустошително въздействие на пандемията върху икономиката и здравето на останалите хора на планетата.

Групите призовават за еднократен 99-процентен данък върху богатството, което милиардерите са натрупали по време на пандемията, като по този начин би могло да се съберат 5,4 трилиона долара. Това от своя страна ще бъде напълно достатъчно, за да покрие разходите за пълната ваксинация на всеки човек на планетата.

Ако 99-процентният данък върху печалбите на милиардерите по време на пандемията изглежда много, Oxfam и другите групи посочват, че дори след еднократния данък, 2690 милиардери в света все още ще бъдат с 55 милиарда долара по-богати, отколкото преди пандемията да опустоши света.

Както посочва председателят на „Патриотичните милионери“ Морис Пърл, еднократният данък върху най-богатите има дълга прецедентна история: „След Първата и Втората световна война еднократните данъци върху богатството бяха наложени в редица европейските страни и Япония за финансиране на реконструкцията. Франция например след Втората световна война облага с данък прекомерното нарастване на богатството по време на войната в размер на 100%. След световната финансова криза от 2008 г., държави като Исландия въведоха временни данъци върху богатството, за да помогнат за запълването на публичната хазна.

Групите посочват също, че богатството на милиардерите се е увеличило повече през последните 17 месеца, отколкото през последните 15 години взети заедно. След началото на пандемията са се появили 325 нови милиардери.

Цялата публикация може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
пак до стената и 7,62 решава проблема ... по нататък мераклии няма да има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
А за милионите какъв данък предвиждат? За един приятел питам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
А за милионите какъв данък предвиждат? За един приятел питам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
милионери vs милиардери ..... Доживех !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
абе я най добре ги изправете до китайската стена ... ше се съберат , па сетне три сандъка 7,62 и нет милиардера , нет проблема !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още