IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резервациите държат Ryanair на пътя към изпълнение на целите

Ryanair се възстановява силно, много по-бързо от която и да е друга авиокомпания в Европа, коментира изпълнителният директор Майкъл Олиъри

16:01 | 24.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Ryanair е напът да изпълни повишените си цели за пътникопотока, след като отчете 10 млн. пътници само за този месец. Това заяви главният изпълнителен директор на групата Майкъл Олиъри, цитиран от Ройтерс. По думите му постпандемичното възстановяване продължава, като има значителен брой резервации до края на годината.

Ирландската авиокомпания обяви миналия месец, че очаква да превози между 90 и 100 млн. души за 12-те месеца до края на март 2022 г. За сравнение, преди пандемията пикът бе от 149 млн. души.

„Ryanair се възстановява силно, много по-бързо от която и да е друга авиокомпания в Европа… Резервациите се увеличават много бързо“, допълни Олиъри по време на пресконференция в Лисабон.

След като през юни компанията е превозила 5 млн. пътници (една трета от равнището през 2019 г.), броят им се е увеличил до 9,3 млн. души през юли и се очаква да достигне 10,5 млн. през август, допълни той.

Във вторник цената на акциите на Ryanair се повишава стабилно. Към 15 ч. българско време ръстът е от 2,6% до 16,50 евро за брой.

„Резервациите за останалата част от тази година, през септември, октомври, ноември, изглеждат много добре, но ценообразуването е слабо… Продаваме доста евтини места, за да се възстанови пазарът много бързо“, допълни изпълнителният директор.

В края на юли компанията съобщи, че все още е изправена пред „предизвикателна“ среда и може да завърши фискалната година „между малка загуба или нулева печалба“, тъй като ограниченията заради Covid-19 продължават.

Ирландската компания отчете загуба от 273 млн. евро за периода между април и юни, тъй като заради блокадите бяха отменени повечето полети по Великден, а европейските държави са предпазливи в облекчаването на ограниченията за пътуване. Числото надмина прогнозата на анализаторите.

За сравнение, авиокомпанията отчете 185 млн. евро загуба за същия период преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още