fallback

Графика на деня: Най-печелившите коледни филми

Въпреки популярността си "Сам вкъщи" е едва на второ място в списъка

20:40 | 15.12.21 г.

От премиерата си през 2018 г. „Гринч“ се превърна в коледния филм, спечелил сърцата на повечето зрители по света. С общи приходи за 512,3 млн. долара през тези три години лентата на Universal с гласа на Бенедикт Къмбърбач е най-печелившият коледен филм за всички времена, коментира Statista.

Сам вкъщи“ - коледната класика от 90-те, е на второ място в класацията, сочат данни на Box Office Mojo. Любимата семейна класация с Маколи Кълкин е събрала 476,7 млн. долара на световно ниво. С приходи от 285 млн. долара в САЩ филмът изпреварва „Гринч“, който е събрал 271 млн. долара в САЩ и Канада.

Анимациите заемат по-високи позиции в списъка на най-печелившите коледни филми на международно ниво – пример е „Коледна песен“ на Disney, който получава 57% от постъпленията си от международните зрители. Местните фенове в САЩ са били по-щастливи, когато са гледали любимите си комедийни актьори да разпръскват смях и щастие. „Елф“ с Уил Фарел и „Договор за дядо Коледа“ и продължението му с Тим Алън се позиционират по-високо сред американските и канадските зрители.

Вкусовете обаче се различават, когато става въпрос да се избере правилния филм за прекрасно коледно настроение. Ако жанрът се възприема по-широко, „Железният човек“ 3 може да се сметне за най-печелившия коледен филм, макар че излиза през май. Действията в екшъна обаче се случват през декември, а Коледа остава страничен елемент във филма, събрал 1,2 млрд. долара на международно ниво през 2013 г.

Умирай трудно“, който също се свързва с Коледа, след като непрестанно излиза по телевизионните програми през празничния сезон, обаче няма да стане част от най-успешните коледни филми дори ако се допусне в него – той е събрал само 141,6 млн. долара на глобално ниво.

Най-успешният филм с премиера през коледния уикенд е лентата „Хвани ме, ако можеш“ с Леонардо ди Каприо, събрал 352,1 млн. долара от първото си излъчване на 25 декември 2002 г.

You will find more infographics at Statista

Още графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
fallback