IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическите атракции в Италия потънаха в мрак

Общините изключиха електрозахранването в знак на протест срещу растящите цени на енергията

17:16 | 11.02.22 г.
<p>
	Пиаца дел Кампо в Сиена. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Пиаца дел Кампо в Сиена. Снимка: pixabay.com

Хиляди италиански градове спряха електрозахранването на някои от най-големите си туристически атракции в четвъртък вечерта в знак на протест срещу растящите цени на енергията, съобщава Bloomberg.

Общинските власти в целия политически спектър се обединиха, за да засилят призива си за 550 млн. евро за облекчаване на разходите за енергия от правителството, след като сметките за газ и електричество скочиха с над 30% за година.

Италия работи по спасителен пакет на стойност няколко милиарда евро, за да смекчи удара от растящите цени на енергията върху семейства и компании. Министър-председателят Марио Драги обаче засега се противопоставя на натиска да финансира този пакет, разширявайки дефицита.

Макар че туристите може и да са се изненадали от тъмнината около забележителности като Замъка Сфорцеско в Милано и Пиаца дел Кампо в Сиена, градските власти заявиха, че може да предстоят по-мащабни прекъсвания на електричеството, потенциално засягайки уличното осветление или отоплението в училищата.

Прогнозите са, че цените ще продължат да се вдигат, предупреди Антонио Декаро, кмет на южния град Бари и ръководител на асоциацията на италианските общини. Градовете в Италия се „насочват към увеличение от 50% на цените на тока и 40% на газа“, заяви Декаро пред ежедневника La Repubblica в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още