IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на шоколад Barry Callebaut остава в Русия

Страната е четвъртият по големина пазар на шоколад в света, швейцарският концерн иска да запази дела си

14:08 | 13.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Швейцарският производител на шоколад и какао Barry Callebaut ще продължи да работи в Русия дори след руската инвазия в Украйна. Трите руски фабрики на компанията с 500 служители ще продължат да работят, заяви в сряда ръководителят ѝ Питър Бун, след публикуването на финансовите резултати за полугодието.

„За нас е правилно да останем близо до нашите служители и клиенти", каза изпълнителният директор. „Ние сме в контакт с нашите 500 колеги в Русия, които очевидно не са искали това решение от руското правителство“. Шоколадът и какаото на Barry Callebaut се използват в много хранителни продукти, като напитки и зърнени закуски, предава Ройтерс.

Други производители на храни рязко намалиха или напълно прекратиха дейността си в Русия. Световният пазарен лидер Nestle например изтегли повечето си продукти от рафтовете след остри критики от страна на потребители, активистки групи и политици и сега предлага в страната само основни продукти, като детски храни и медицинско и болнично хранене.

„Подложени сме на огромен натиск, гледайки кадрите от войната", признава главният изпълнителен директор на Barry Callebaut Бун. Според него поради риска от неплащане в Русия групата е направила разходи за обезценка в размер на 5 млн. франка и е спряла нови инвестиции в страната.

По данни на Euromonitor компанията продава по-малко от пет процента от производството си в Русия - четвъртия по големина пазар на шоколадови изделия. Бун каза, че в момента е трудно да се внасят суровини в страната, но доставките все още са възможни, тъй като храните не са включени в списъка със санкции.

Barry Callebaut увеличи печалбата си през първата половина на фискалната 2021/22 г. с 9,3% до 224,8 млн. швейцарски франка, също благодарение и на данъчен кредит. Приходите нарастват с 15,8% до 4,03 милиарда франка, а обемът на продажбите се увеличава с 8,7% до 1,16 милиона тона. Според компанията бизнесът с шоколад се е представил особено добре, като обемът на продажбите е нараснал с почти 10%, надхвърляйки няколко пъти ръста на пазара.

Базираната в Цюрих компания заяви, че е уверена в постигането на средносрочните си цели. Barry Callebaut има за цел да увеличи обема на продажбите с между 5 и 7%, като по този начин расте по-бързо от пазара. Оперативната печалба (Ebit) се очаква да расте по-бързо от обема на продажбите в постоянна валута. След шестте месеца Ebit е нараснал с 12,3%. 

Акциите на компанията са надолу с 5,59% към 13,45 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още