IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн продажбите на дребно в САЩ ще задминат 1 трлн. долара тази година

До края на десетилието те ще достигнат 2 трлн. долара

16:12 | 11.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Онлайн продажбите на дребно в САЩ ще достигнат 1,07 трлн. долара през 2022 г. въпреки нарастващите опасения сред потребителите за състоянието на икономиката и личните финанси, показва нов доклад на консултантската компания FTI Consulting.

Постижението, което преди пандемията компанията смяташе, че ще се достигне през 2025 г., показва увеличение на онлайн продажбите с 11,7% спрямо 2021 г. и е в съответствие с предпандемичната посока на растеж, показва докладът 2022 U.S. Online Retail Forecast. Прогнозата за 2022 г. показва, че онлайн продажбите на дребно ще се увеличат с 256 млрд. долара над прогнозата от преди пандемията на компанията, което е подобрение от 31%.

Заради пандемията около 400 млрд. долара бяха пренасочени към електронната търговия през 2020 и 2021 г. спрямо по-ранния прогнозен модел на компанията. Големите търговци, ползващи няколко канала на продажби, са били най-големите печеливши от по-големия ръст на онлайн продажбите през този период.

Макар че пандемията е ускорила приемането на електронната търговия и обема на продажбите онлайн, сега въпросът е дали тези ръстове ще бъдат устойчиви, тъй като потребителите се завръщат към физическите магазини.

„Стремителният растеж на онлайн търговията от Covid-19 със сигурност ще се забави. Онлайн продажбите през последните две години бяха движени от необходимост – пазаруването от дома заради живота само в него и работните условия“, казва Дж. Д. Вишер, лидер на търговията на дребно и потребителските продукти в компанията. „Това ще се промени с времето, подсилено от скорошния инфлационен натиск, който се очаква да забави общите разходи на дребно през втората половина на 2022 г. и бързо се превръща в първичен източник на стрес за потребителите, които не знаят колко дълго ще продължи“.

Според доклада делът на онлайн търговията в САЩ от общите продажби на дребно (без автомобилите и бензина) ще достигне 22,1% през 2022 г. спрямо 20,8% през 2021 г. и едва 15,2% през 2019 г.

Онлайн продажбите в страната ще задминат 2 трлн. долара до 2030 г., а общият онлайн пазарен дял ще достигне 31% до края на десетилетието спрямо 21% в края на 2021 г., показва прогнозата. Това представлява общ годишен темп на растеж на онлайн търговията от близо 8,5% до края на десетилетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още