fallback

Производители на пържени картофи отказват доставки за Русия

Опитите за засилване на местния капацитет за обработка се сблъскват със затруднения, предупреди наследникът на McDonald's

20:20 | 15.07.22 г. 9

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Ръководителят на компанията, която сега управлява бившата верига ресторанти McDonald’s в Русия, съобщи пред RBC TV, че производители на пържени картофи отказват доставки в страната и предупреди, че опитите за засилване на местния капацитет за обработка се сблъскват със затруднения, предава Ройтерс.

McDonald's напусна Русия след острата реакция на Запада срещу Москва заради военната кампания в Украйна, която включваше множество икономически санкции. Компанията продаде през май на местна фирма всички ресторанти, които притежаваше.

Ресторантите започнаха да оперират под новото име „Вкусно & точка“ на 12 юни. Главният изпълнителен директор Олег Пароев съобщи пред Ройтерс, че веригата е продала почти 120 хил. бургера в първия си ден.

Новите собственици побързаха да изтъкнат, че високите стандарти за качество ще бъдат запазени или дори подобрени и че потребителите няма да забележат съществена разлика. Оттогава те бяха принудени да признаят, че са изправени пред недостиг на пържени картофи до есента и посочиха като причина слабата реколта в Русия и проблеми с веригите за доставка.

„Сега заради добре известни събития много чуждестранни компании, бих казал дори всички големи производители на пържени картофи, отказват да доставят този продукт в Русия“, заяви Пароев пред бизнес канала RBC TV късно в четвъртък.

Той допълни, че заводи както в „приятелски“, така и „неприятелски“ страни, които произвеждат пържени картофи, принадлежат на пет-шест компании, чиито централи се намират в неприятелски страни и затова отказват да доставят в Русия.

Москва счита страни, които са наложили санкции на Русия заради действията ѝ в Украйна, за „неприятелски“.

Пароев заяви, че тази година в Русия има слаба реколта на конкретния сорт картофи, от който се приготвят пържените картофи за ресторантите му. Възможно е да изникнат и други проблеми, тъй като само няколко компании са способни да обработват картофи за пържене в Русия, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
fallback