IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Prada очаква да изпълни средносрочните си цели по-рано от предвиденото

Компанията отчете силни резултати за полугодието

17:06 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Групата за луксозни стоки Prada надхвърли прогнозите за продажбите и печалбата за първото полугодие и заяви в четвъртък, че може да достигне средносрочните си цели по-рано от планираното, макар че това ще зависи от развитието на текущата несигурна икономическа среда, съобщава Ройтерс.

През шестте месеца до края на юни продажбите са били подкрепени от Европа, Северна и Южна Америка, и Япония и Южна Корея в Азия, заяви италианската компания. Продажбите в Азиатско-Тихоокеанския регион като цяло са се свили със 7% през периода, тъй като блокадите в континентален Китай от средата на март насам са засегнали около 30% от магазините на групата. Ключовият китайски пазар е показал „подобрена тенденция, откакто магазините започнаха да отварят отново през юни“, каза Prada.

Компанията отчете 22% скок на общите приходи на годишна база до 1,9 млрд. евро за първите шест месеца на годината, което е над очакванията на анализаторите за 1,8 млрд. евро, сочат данни на Refinitiv.

Оперативната печалба също е задминала консенсусната оценка от 305 млн. евро и сумата от 166 млн. евро през първото полугодие на миналата година. Коригираният марж на печалбата преди лихвите и данъците (EBIT) възлиза на 17,4% от общите продажби.

През ноември групата разкри средносрочните си цели за продажби в размер на 4,5 млрд. евро и 20% марж на оперативната печалба.

„Въпреки силно несигурната световна макроикономическа среда търговията в момента остава силна и резултатите за първото тримесечие са ускорили посоката на групата към средносрочните цели“, заяви компанията, чиито акции са вписани в Хонконг.

Благодарение на географското разпределение на продажбите ѝ групата „е компенсирала сериозно влиянието на блокадите в Китай и санкциите върху Русия, където продължаваме да подкрепяме хората си въпреки затварянето на магазини“, каза главният изпълнителен директор Патрицио Бертели в изявление. Той добави, че търговията в момента „е силна“, но глобалните политически и икономически перспективи „са много несигурни и дават основание да сме внимателни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още