IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Струват ли си скъпите вина?

„Хубавото вино е скъпо” – фраза, която може да ви изиграе лоша шега, ако не се доверите на вкуса си

17:05 | 10.07.09 г.
Струват ли си скъпите вина?

Когато купувате скъпа кола, обикновено знаете за какво давате парите си – допълнителни екстри, дизайн на купето, материали за изработка, двигател. При скъпите вина обаче проблемът обикновено идва от разминаването между очакванията и реалността. Обикновено се съобразяваме с мнението и препоръките на винопроизводителите, на маркетолозите, на търговците и дори на енолозите, но защо да не разчитаме на собствения си опит с гроздовата напитка?

 

Първото правило, когато решите да разпуснете с чаша скъпо вино, е същото като при купуването на кола – тест драйв. Трябва да го опитате, за да прецените дали пасва на вкусовите ви усещания, дали може да го пиете на вечеря, или бихте почерпили приятели с него. В този случай всичко зависи от собствения ви вкус и впечатления от виното.

 

Няма никакъв смисъл да купувате нещо, което друг е харесал или е препоръчал. Парите ще излязат от вашия джоб, ето защо вие трябва да го харесате. Като цяло първоизточник на цената на по-скъпите вина е в повечето разходи за зреенето и самото производство. При тях се изискват допълнителни грижи за лозовите насаждения, за условията, в които се съхранява. Обикновено тези вина се правят от лозя на по 30 до 100 години, дори и повече. При тях реколтата е доста оскъдна и лозята не раждат много, но вкусът е високо концентриран.

 

Скъпите вина би трябвало да имат противоположен на евтините вкус. Те трябва да са богати и наситени, с добре балансиран и дълготраен аромат. Ако попаднете на такова вино, дори да е младо, сумата, която ще платите за него, си заслужава.

 

Второ правило – съхраняването. Много от вината имат доста солена цена, но въпреки нея се нуждаят от още време, за да разкрият пълния си блясък. Умен ход е купуването на „бордо“, „бургундско вино“, „супер тоскански“ вина, „каберне совиньон“. Моментът кога да отворите виното трябва внимателно да се подбере – ако избързате, може да се разочаровате от вкуса и качеството, ако пък изчакате твърде дълго, чашата вино може да ви донесе главоболие и лошо настроение на следващия ден. И следващия път, когато решите да си купите вино, със сигурност ще заложите на нещо много по-евтино, защото ще се осъзнали, че скъпите бутилки вкъщи са се превърнали в камъни за милиони.

 

В крайна сметка заключението е едно – скъпите вина не винаги са за предпочитане и по-добри от евтините. Имайки предвид, че вкусът на човек се променя, след 5, 10 или 15 години бутилките, взети за отлежаване в избата, може съвсем да ви разочароват.

 

 

Още по темата:

 

Виното - първи стъпки в разкриване на тайните му

 

In Vino Veritas*

 

Изобретиха нос-енолог за разпознаване на качественото вино

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още