IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият полет до Луната ще може да „се чуе“ в интернет

В чест на 40-годишнината от първото стъпване на Луната НАСА ще качи запис на разговорите на астронавтите и Земята онлайн

16:18 | 15.07.09 г.
Снимка: НАСА
Снимка: НАСА

Четиридесет години след старта на първата пилотирана експедиция към Луната гласовете на астронавтите от "Аполо 11" и на ръководителя на полета ще прозвучат в интернет, съобщи РИА "Новости". В четвъртък НАСА ще започне да излъчва записите на разговорите между астронавтите и Центъра за управление на полета, се казва в съобщение на НАСА.

 

Аудиозаписите на разговорите между Земята и "Аполо 11" ще бъдат пуснати в оригиналния им вид и ще звучат така, както са звучали през 1969 г.

 

Интернет-транслацията започва на 16 юли в 06.32 местно американско време (14.32 българско) - само два часа преди 40-годишния юбилей от изстрелването на апарата. Те ще продължат до "кацането" на "Аполо 11" на 24 юли в петък - до 19.51 часа българско време.

 

На адрес http://www.nasa.gov/externalflash/apollo11_radio/ всички желаещи ще могат да чуят разговорите на астронавтите, коментарите на Центъра за управление на полета в Хюстън. Тези и други документи, свързани с полета на "Аполо 11", бяха разсекретени през втората половина на 70-те години на миналия век.

 

Нов уебсайт от президентската библиотека и музей "Джон Ф. Кенеди" в Бостън също възпроизвежда мисията на "Аполо 11" в реално време, припомня AP.

 

През 1969 г. хората се тълпяха пред черно-белите телевизионни екрани, за да наблюдават първите стъпки на Нийл Армстронг на Луната. Сега те ще могат да следят в интернет мисията на "Аполо 11" в реално време, да чуят разговорите между Центъра за управление на полета и кораба в Туитър и дори ще получат имейл, когато лунният модул докосне повърхността на естествения спътник на Земята.

 

"Стъпването на човек на Луната реално обедини земното кълбо. Надяваме се да направим същото, като използваме интернет", заяви Томас Пътнам, директор на библиотеката "Джон Ф. Кенеди".

 

Уебсайтът WeChooseTheMoon.org ще започне да функционира в 8 ч. и 2 мин. местно време (12 ч. и 2 мин. по Гринуич) в четвъртък, 16 юли, 90 минути преди 40-годишнината от изстрелването на "Аполо 11" от Кейп Канаверал, Флорида.

 

Сайтът ще проследи пътя на спускаемия модул от Земята до Луната, кацането му на спътника и лунната разходка на Армстронг в реално време, но 40 години по-късно.


Още по темата:

Десет мита за стъпването на Луната

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още