fallback

Как се съхранява добрият шоколад

Сладкото изкушение привлича не само заради вкуса си, но и заради добрия външен вид

15:16 | 22.12.09 г.

Може много да се разочаровате, ако разопаковате шоколадово блокче и под станиола откриете парче, покрито със сиви петна, изглеждащо далеч не така, както сте си го представяли. Ако се съхранява правило обаче, шоколадът може да се запази за дълго време и да съхрани не само вкуса, но и външния си вид.
Най-доброто място за съхранение на шоколада е хладно, сухо и тъмно място – като килера например. Помещението не бива да е прекалено студено, като хладилник, за да не се получи кондензация, когато извадите шоколада навън.
 
Кондензацията отнема влагата, притъпява вкуса и разваля украсите, които са оформени върху повърхността на сладкото изкушение. Освен всичко останало тя причинява и белите или сиви петънца, когато захарта достига повърхността на сладкиша.
В хладилника има опасност шоколадът да прихване от вкуса на другите храни, съхранявани вътре, ето защо трябва да го сложите в отделна кутия далеч от останалите продукти
По правило качественият шоколад, особено този с пълнеж, трябва да бъде консумиран до две седмици или месец след купуването му. Ако е съхраняван правилно, млечният шоколад може да издържи и година, а черният дори повече.
Ако все пак ви се наложи да съхранявате шоколада в хладилника се постарайте да е в контейнер и го оставете да се „аклиматизира“ с температурата на помещението преди да го разопаковате и сервирате.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 05.09.22 г.
fallback