IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Из дневниците на уискито

След успеха на Япония в производството на уиски, Тайланд също прави заявка за участие на пазара, побеждавайки шотландски марки в дегустации

11:02 | 24.02.10 г.
Из дневниците на уискито
Горещо лято и висока влажност през цялата година – качества, които определено не са подходящи за първокачествено уиски. Единственият производител на тази напитка в Тайланд обаче е успял да се възползва от особеностите на климата и да изведе успешна формула за качествен алкохол.

От 2005 година насам King Car Food Industrial Co. произвежда първокачествено уиски, което печели много награди.
 
Уискито Kavalan се произвежда от меката вода на горещия и влажен район в северната част на страната и не отстъпва по вкус, аромат и мек кехлибарен цвят на течността на едни от най-известните ирландски марки.

Експертите обясняват, че уискито има предимство пред конкурентните марки с периода, за който ферментира – поради топлината и влажността това отнема две години, а при по-студените региони процесът отнема от четири до осем години.

Миналата година брандът спечели два сребърни медала на световното изложение за алкохоли в Сан Франциско и на международното състезание за вина и напитки в Англия. Уискито Kavalan победи в надпреварата шотландските и английските брандове на дегустационен тест по време на годишния фестивал в Шотландия.

Избата на King Car Food Industrial Co. се намира в Северен Тайланд и има капацитет на производство девет милиона бутилки на година, като в момента работи с 60% от капацитета си, казва вицепрезидентът на компанията Ричард Ма пред Reuters. Пет вида от уискито Kavalan вече са на пазара, а цената на бутилка е около 60 долара.

Хората в Тайланд са почитатели на напитката, показват проучвания на местна фирма за пазарни изследвания - TNS Taiwan.
 
Според резултатите от анкета, проведена сред жители на страната, уискито е втората най-популярна напитка в страната, след китайските разновидности на алкохола – маотай (получена от ферментацията на житното растение сорго) или жълто вино.

Последното е една от трите най-стари и известни алкохолни напитки в света, характерни за Китай. То има история от 5000 години и се отличава с жълт цвят и блясък. Жълтото вино се прави от ориз и е с около 10-15% алкохолно съдържание, използва се и в кулинарията.

Изследванията на специалисти на пазара показват, че навиците за консумация на хората в Тайланд са претърпели промени в сравнение с миналото. Онези, които предпочитат уиски, биха избрали отбрана марка, за да демонстрират статус.
 
Това поставя под въпрос доколко новата места марка би се наложила на местния пазар.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още