IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Солариумът пристрастява

Тежки болести заплашват любителите на солариума, а за някои хора, които често го посещават, дори е необходима помощ от психолог

09:12 | 21.04.10 г.
Солариумът пристрастява
Младите хора все повече се пристрастяват към посещенията в солариуми, за да добиват тен, независимо от предупрежденията на лекарите за вредата от тях, сочи проучване на американски учени от Университета в Олбани, щат Ню Йорк, съобщиха Daily Mail Daily Telegraph.

В него се твърди, че посещението в солариум, което е особено на мода сред момичетата и младите жени, може да се определи като пристрастеност, подобно на употребата на алкохол и наркотици.

Изследователите твърдят, че тези, които наистина прекомерно често посещават соларните студия, имат нужда от помощта на психолог или психиатър, за да се откажат от навика си.

Във Великобритания ползването на солариум за придобиване на изкуствен тен е причина годишно 370 души да заболяват от рак на кожата и 100 да умират вследствие на това тежко заболяване.

Меланомът, най-агресивният и опасен тип рак на кожата, е станал най-честата форма на рак сред младите жени, като една на всеки 20 чува страшната диагноза всеки ден.

Загрижеността за прекомерната употреба на солариумите сред тийнейджърите доведе до приемането на законови разпоредби, забраняващи лица под 18 години да се възползват от тях. Очаква се те да влязат в сила в Англия и Уелс до края на годината.

Независимо от усилията да бъде информирана обществеността за опасността за здравето, което солариумите представляват, посещаемостта се разраства сред младите хора, недоволстват учените.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още