IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как празнуват децата на богатите?

Родителите компенсират заетостта си с разточителни партита, за които не жалят средства

12:20 | 22.02.11 г.
Как празнуват децата на богатите?

Когато преди пет години сър Филип Грийн, британски магнат, организирал разточително парти по случай еврейския празник Бар Митцва за сина си, който тогава навършвал 13 годишна възраст, голяма част от подробностите около разходите и екстрите на партито били спестени.

Знаело се само, че празненството се е провело в хотел Grand-Hôtel du Cap-Ferrat в южната част на Франция, били поканени 300 души, а общите разходи на събирането били 4 млн. паунда. Водещи на забавата са били италианският тенор Андреа Бочели и певицата Бионсе.

Синът на сър Филип не е единственото дете, чиито пищни рождени дни смайват с разходите си. Дейвид Брукс, американски бизнесмен, който наскоро получи обвинение за борсова измама, нае групата Аеросмит и рапъра 50 Cent за празника на дъщеря си, за който били похарчени 10 млн. долара, пише The Financial Times.

Лейси Майер, дъщеря на Марти Майер, главен изпълнителен директор на компанията за продажба на аксесоари за животни Pet Brands, се появи по MTV в предаването „Моята сладка 16-годишна“, облечена в рокля за 5 200 долара, снимана как идва на партито си на гърба на слон.

Сара Балфор е директор на лондонската фирма за организиране на партита Orchid Events и се занимава с поръчки между 50 и 200 хил паунда. „Родителите се стремят да намерят нещо нестандартно и необичайно. Те се грижат повече за това партито да е оригинално, отколкото за това колко ще струва“, казва тя.

Стандартно парти включва фонтан от шоколад, количка за сладолед, танцьори и фокусници, а местата, където се провеждат забавите на богаташките деца, са музеят на Виктория и Албърт, Мадам Тюсо, петзвездни хотели като Кларидж, както и честни клубове. Сара Балфор не познава граници на въображението си в стремежа да осигури нещо наистина оригинално. За един от последните рождени дни тя е осигурила дори 244-сантиметров робот, който се появява на сцената редом до Риана.

Богатите родители искат все по-екстравагантни рождени дни за децата си. Организатор на такива мероприятия разказва за пиратско парти, което е направил за 30 осемгодишни хлапета. Партито се провело в някогашните кораби на военноморския флот, акостирали на река Темза. Удоволствието да тичат из палубите на старите плавателни съдове е струвало на родителите на рожденика 18 хил. паунда.

Ванеса Стори е съосновател и съуправител на Kasimira. Фирмата се занимава с организиране на партита за рождените дни децата на известни личности. Според нея сума от 20 хил. паунда не е необичайна за организиране на празник за деца под 10-годишна възраст.

Тя добавя, че най-големият разход всъщност е декорацията – например възстановка и пресъздаване на училището за вещери и магьосници от филмите за Хари Потър. „Което всъщност си е пресъздаване на филма“. В портфолиото й влиза и организиране на тематично парти за петгодишни деца с фокус върху Шекспир. За този празник Ванеса си спомня, че специално е предупредила родителите, че децата няма да харесат партито.

Кати Бурне от Les Enfants също се занимава с организиране на партита за деца на богати родители. Клиентите й обикновено разполагат с бюджет в размер от 20 до 100 хил. паунда. Последната й поръчка включва парти на Стамфорд Бридж – домът на лондонския ФК Челси. Партито е за деветгодишни хлапета, които са луди по футбола. Срещу 30 хил. паунда те ще могат да наемат стадиона, без правото обаче да тичат по тревата.

Не отдавна тя е трябвало да похарчи 40 хил. паунда за партито на 12-годишната дъщеря на Мадона. За целта била наета сцена и хореограф, който трябвало да научи момичетата, които били поканени на партито, как да изтанцуват заедно една песен. До сцената имало гримьорна, както и задължителния фонтан с шоколад, а пакетът, който всяко от поканените деца си взело за вкъщи, включвал DVD със запис на танца и специално направено издание на списанието OK!, пълно със снимки и материали от партито.

Кризата не се е отразила на организаторите на детски партита, според думите на Бурне. За последната година приходите й дори са се удвоили.

Тя вярва, че успехът й по време на кризата се дължи на факта, че свръхбогатите хора са имунизирани срещу финансовите обрати, както и поради факта, че родителите на тези деца стават все по-заети. „Все повече хора се обръщат към нас в последната минута, ето защо напрежението в такива случаи е огромно. Трябва да организираме всичко за седмица.“

Родителите компенсират заетостта си с по-скъпите и разточителни партита. За някои деца обаче това може да е грешен сигнал. Защото ако допреди 15-20 години едно дете можеше да бъде зарадвано с торта с лика на куклата Барби или футболна топка, днес условията са доста повече. А това освен, че разглезва малчуганите, ги кара и да очакват същото отношение и от външния свят.

Щастието и любовта обаче не се измерват с това колко голяма е тортата и колко е скъпа програмата. И вместо да възпитат човек, който има отношение към парите, подобни глезотии могат да променят ценностната система на детето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още