IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Игра на троновете" - ръководство за мениджмънт

Сериалът е в доста по-голяма степен корпоративна интрига от най-високо ниво, отколкото приказка за мечове и магии

09:12 | 03.04.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от сериала. <em>Източник:&nbsp;HBO</em></p>

Кадър от сериала. Източник: HBO

Зациклили ли сте? Подценяван сте от връстниците си? Някое незряло хлапе носи вашата корона? Независимо дали целите да получите бонус, да се нанесете в най-хубавия кабинет в офиса или пък да поведете сделка по враждебно придобиване, има доста какво да научите от фентъзи сериала на HBO "Игра на троновете", чийто трети сезон започна на 31-и март, пише Businessweek.

Базиран на поредицата "Песен за огън и лед" на Джордж Мартин, сериалът е в доста по-голяма степен корпоративна интрига от най-високо ниво, отколкото приказка за мечове и магии. Битката за властта над Седемте кралства с други думи е борба за контрола върху седем дъщерни дружества. А похотливият Тирион Ланистър, чиято роля се изпълнява от носителя на "Еми" Питър Динклейдж, е образцов урок как да манипулираме приятелите си и да въздействаме върху хората.

Още в премиерния първи сезон на сериала Тирион разкри първата тайна на успеха: "Никога не забравяй кой си. Останалият свят няма да го забрави". "Носи това като щит и то никога няма да може да бъде използвано срещу теб", казва той.

Консултантът по управление Дан Рокуел от блога Leadership Freak твърди, че фактът, че си наясно със себе си, е благодетел. "В света на лидерството има толкова много хора, които се преструват, че могат да правят неща, които не могат - но преструването подлага хората на огромен стрес и създава една офис култура не безпокойство и фалш", твърди Рокуел.

Вместо да се срамува от ниския си ръст или мръсно минало, Тирион открито говори за тях. Той се справя със слух за скандал, свързан с проституция, като гордо си признава публично всеки грях ала Хю Грант. "Аз съм подъл човек. Признавам. Престъпленията и греховете ми нямат чет", казва той. Според Мелинда Емерсън, автор на книгата "Как да станеш свой собствен шеф за 12 месеца", тази реплика напомня на Стив Джобс. "Той никога не се оправдаваше, дори и  за това, че се държи деспотично. Да си хладнокръвен е голямо предимство в бизнеса", твърди писателката.

Философията на Тирион е в основата на движението за базирано на силата лидерство, основана от покойния мениджмънт гуру Питър Дракър. Според тази философия лидерът трябва да се фокусира върху силните си страни и да компенсира слабите. Както казва Тирион във втория сезон на сериала: "брат ми има своя меч, аз имам своя разум".

След като Тирион осуетява метеж, като призовава войниците си да се бият за собствения си интерес ("Не се бийте за крал. Не се бийте за неговото кралство... Станис краде вашето злато и изнасилва вашите жени"), той е предаден от баща си и сестра си и е хвърлен в затвора. Също като други висшестоящи мениджъри с противоречива репутация, Тирион остава с малко съюзници, точно когато най-много има нужда от тях.

"Погледнете Марта Стюърт," казва Емерсън. "Когато тя бе свалена, хората ликуваха, защото тя не беше добра. В крайна сметка всеки си получава заслуженото. В дългосрочен план човек има нужда от приятели. А ако искаш приятели, трябва да си приятелски настроен", разсъждава тя.

Все пак, не отписвайте Тирион. Не че искаме да разваляме интригата, но в сезон три той се надига от пепелта. Както самият той казва: "Схемите са като плодовете - нужно е известно време, за да узреят".

Междувременно стана ясно, че премиерата на новия сезон е донесла нов рекорд - торент сайтът TorrentFreak обяви, че в първия ден след излъчването на първата серия тя е била свалена от над 1 млн. потребители. Освен това в един момент над 163 000 потребители са споделяли едновременно един и същи торент - друг рекорд.  

Засиленото търсене не е изненада, като се има предвид, че според TorrentFreak "Game of Thrones" е най-пиратстваното шоу за 2012 г. Според изчисленията на сайта 4,3 млн. потребители са свалили финала на сезона миналата година, с половин милион повече от тези, свалили следващото най-пиратствано шоу - " драмата на канала Showtime "Декстър". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"Никога не забравяй кой си. Останалият свят няма да го забрави"-----------------Както баща ми казва "Закачи си някъде цървулите да ги виждаш, за не забравяш откъде си дошъл" (село)За съжаление в българия хората много бързо забравят какви са и започват да се мислят за американци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още