IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената за среща на кафе с Тим Кук мина 600 хил. долара

Сред наддаващите са директори на конкурентни фирми като Blackberry, както и на Clearcrate

11:36 | 30.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илюстрация: Investor.bg</p>

Илюстрация: Investor.bg

 

Ако искате да се срещнете с шефа на Apple Тим Кук на по чаша кафе в централата на компанията в Купертино, Калифорния, ще трябва да се бръкнете с над 600 000 долара, пише британският вестник Guardian.

Това обаче е настоящата цена на търг на сайта Charitybuzz, който ще даде на победителят възможност да прекара време лично с човека, управляващ мощния бизнес. Приходите от търга, който завършва на 14 май, ще отидат за Центъра за правосъдие и човешки права „Робърт Кенеди“.

Кук е поредният участник в серия от „търгове на време“, в които са участвали редица знаменитости. Срещата с него, която се очаква да продължи около час, ще предостави на победителя възможност да го разпита за различни неща, като например дали компанията му е загубила магическото си очарование, или колко важен е Китай, или пък как да борави с новия си iPhone или iPad. Или просто да говорят за кафе.

Търгът започна в сряда с начална цена от 6000 долара. Само за четири часа тя достигна 16 000 долара, а след осем часа надхвърли 100 000 долара, след като новината за аукциона се разпространи в Twitter и Facebook.

Въпреки че наддаващите не са длъжни да разкриват имената си, вече се знае, че сред тях са шефове на конкурентни фирми като Blackberry, както и на Clearcrate, която произвежда калъфи за мини таблетите iPad.

Търгът за кафе с Кук вече би сегашния рекорд на Charitybuzz, при който някой плати 255 000 долара за един ден с бившия президент на САЩ Бил Клинтън.

Ще е трудно обаче той да конкурира 3,46-те млн. долара, която група инвеститори платиха през 2012 г. за обяд с финансиста Уорън Бъфет. Бъфет разиграва на търг възможността за обяд с него от 2000 г. насам. Парите отиват във фондацията „Глайд“, която помага на бездомните в Сан Франциско. Бъфет позволява на победителя да доведе и седем свои приятели, което означава, че всеки от присъствалите на практика е платил по 430 000 долара.

Сайтът Charitybuzz провежда подобни търгове от 2005 г. и до момента е набрал над 60 млн. долара за благотворителност. Сред разпродаваните преживявания са среща зад сцената с Пол Макартни (70 000 долара), изкачване на Килиманджаро и бизнес съвети от Ричард Брансън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още