IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативни форми на инвестиране

В моменти на криза инвеститорите се обръщат към не толкова бързо ликвидни, но към по-сигурни и стабилни форми на вложения

15:26 | 16.03.09 г.
Алтернативни форми на инвестиране
 Думата „криза” стана една от най-актуалните в края на миналата и началото на тази година както сред бизнес средите, така и сред хората, неразбиращи много от финанси и парични операции от целия свят.
 
Загубата на доверие в банковия сектор, на финансовите пазари и съкращаване на вариантите за инвестиция карат много хора да се обърнат към алтернативни форми на съхраняване и увеличаване на вече спестените капиталите. А такива източници не липсват. Оказва се, че борсата, валутният пазар, банковите депозити и недвижимото имущество (в представата на повечето неспециалисти – главно жилища) съвсем не са единственият начин за инвестиране. Жилищната собственост доскоро бе изгодна форма за спекулативни сделки, но именно те доведоха до свиване на пазара и спад в цените на обектите.
Чудесна форма на инвестиция е златото, бижутата и скъпоценните камъни. Както Investor.bg писа неотдавна, бижутата прибавят стойността си главно от труда, който е вложен в тях, не толкова от материала, ето защо предметите на ювелирното изкуство имат по-скоро колекционерска стойност.

Ако вложението е насочено към благородния метал, добър избор е чистото злато, което е доказало във времето непреходната си стойност и липсата на сериозни колебания в ценово отношение. Това е консервативна инвестиция, което предполага липса на драстична промяна в цената, но за сметка на това носи стабилност и сигурност за спестяванията.

Също както юбилейните монети, които имат номизматична стойност и повишават цената си във времето, от златото не би могло да се очакват бързи печалби и голяма ликвидност, но за сметка на това, залагайки на един от най-старите инвестиционни инструменти, се гарантира предпазване от инфлация и нестабилност на финансовия пазар.

Друга форма на инвестиция е виното. У нас съществуват редица винарски изби, които правят изключително качествено вино, което излиза не само на нашия, но и на международния пазар. Основна характеристика на виното е, че подобрява вкуса си с течение на времето и при добро съхранение, ето защо инвестицията във вино също не предполага бързи печалби. Но гарантира възвръщаемост, стига да се избере подходяща реколта и качествен производител.
Картини и антикварни стоки – не случайно аукционите са пълни с ценители и радетели на класическото изкуство. Кризата засегна всички нива на бизнеса, но колекционирането на предмети на изкуството е голяма страст и винаги се намират хора, които биха оценили високо истинската антика и биха дали състояние, за да се сдобият с желаната вещ. Разбира се, съществува риск от фалшификати и копия, затова не бива да рискувате да вложите парите си, без да сте сигурни, че предметът е оригинален и заслужава инвестицията си.

Колекционерска стойност имат стари пощенски марки, които не е нужно да събирате с поколения, те се оценяват на принципа на юбилейните монети.

Недвижимо имущество – земя в чист вид. Докато цените на застроените площи са спекулативно завишени, земеделската земя е намалила стойността си у нас в сравнение със същия период миналата година. С оглед тенденцията за окрупняване на терените и развиване на земеделските програми се очаква големите инвестиционни фондове да проявят интерес към терените. Според някои пазарни наблюдатели ниската им цена в момента е удобен момент за инвестиция в средносрочен и дългосрочен план.
Ако сте се насочили към инвестиране в частен бизнес и не искате да поемате прекалено голям риск, може да заложите на франчайзинга като форма за стартиране. Той не изисква разработване на пазара, маркетингови проучвания и измисляне на нововъведение, с което да изместите конкуренцията. Тази форма на бизнес черпи от опита и знанията на вече утвърден франчайзодател, който ще сподели идеите и знанията си, давайки готова формула  за успех и менажиране на бизнеса.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още