IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Лебедев – умният играч

Руският олигарх играе със замах на политическата и финансова сфера с премислени и умни ходове

12:37 | 15.10.09 г.
Александър Лебедев – умният играч
Руският милиардер Александър Лебедев, заедно с различните си бизнес начинания, в началото на годината стана и собственик на лондонското издание Evening Standard, което наскоро започна да се разпространява безплатно.

Какво накара руския олигарх да купи британското издание? Що за човек е той?

Алекандър Лебедев, който ще навърши 50 години през декември, е работил за КГБ преди 20 години в Лондон като лаборант.

След края на този етап от живота си той построява бизнес империя, която включва сферите на банковото дело, енергетиката, авиацията, хотелиерството и медиите.

Според думите на самия Лебедев той е горд да бъде собственик на Evening Standard „Голяма привилегия е да играеш дори и малка роля в органа за влияние върху британската демокрация и да я подхранваш. Освен всичко друго, това е и голямо предизвикателство. Вестникът е икона, доста е влиятелен, но напоследък губи от популярността си и наш дълг е да направим необходимото, за да възстановим името му“, казва Лебедев пред BBC.

Зад начинанието на Лебедев вероятно се крие нещо повече от благородство. Закупуването на вестника обаче е свързано и със сериозна инвестиция, ето защо сделката не е и явен стремеж към печалба.

„Ако притежаваш вестник във Великобритания, имаш достъп до всички събития в страната“, казва Партик Форбс, журналист на BBC, който направи документален филм за руския магнат. „Това отваря врати, от които Лебедев със сигурност се е възползвал и вече е провел разговори с министър-председателя на страната, с лидера на опозицията, казано накратко – става част от политическия елит.“

Целта обаче не е просто влияние и имидж.

„Инвестицията му е един вид скъпа застраховка живот, гаранция срещу всички негови врагове в Русия, които ще трябва да се съобразят с влиянието му на запад“.

Защо обаче му е притрябвала такава защита на Лебедев?

Той показа политически амбиции, а за олигарсите да се насочат към политиката не се оказа никак подходящо – Михаил Ходорковски например приключи политическите си амбиции в затвора.

И все пак Лебедев беше част от властта между 2004 и 2008 година. Тогава той си спечели репутация на независим, либерален политик и заедно с Горбачов основаха Независима демократическа партия, с която поставиха своята политическа програма. Независимата политика в Русия обаче е коварна територия.

Заедно с ментора си в политическите дела Горбачов, Лебедев държи контролния пакет на независимия руски вестник Новая газета.

Вестникът стана печално известен с независимостта си – за това говори и убийството на няколко журналисти, които са работили за него. Най-известната жертва бе Ана Политковская, чиито убийци така и не стигнаха до съда, независимо че Лебедев обяви награда за главите им в размер на 1 млн. долара – жест, с който да окаже защита на свободата на пресата.

Независимо че разполага с много пари, той предпочита да живее скромно, без да парадира със суперяхти или имения в различните краища на света.

Зад проницателните сини очи на Лебедев всъщност стои загадъчен човек, който пресмята всеки свой ход и не прави погрешно движение. Той играе играта на политик и бизнесмен с голямо майсторство, а покупката на Evening Standard може да се окаже най-умният му ход до сега.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още