IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериалите донесоха 50 млн. долара печалба на турската филмова индустрия

През последните десет години в чужбина са били продадени 65 турски телевизионни сериала

11:30 | 11.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Много фенове на турските сериали идват в Истанбул, за да видят богаташките вили от сериалите.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Много фенове на турските сериали идват в Истанбул, за да видят богаташките вили от сериалите. Снимка: Ройтерс

Турските телевизионни сериали завладяха много страни на Балканите и в Близкия изток и значително повлияха за промяна на представата за съвременна Турция, съобщава Танюг, цитирана от БТА.

През последните десет години в чужбина са били продадени 65 турски телевизионни сериала, което е донесло на филмовата индустрия в Турция над 50 млн. долара, пишат местните медии.

Турските актьори са вече известни в много страни от региона, а красивите снимки от Истанбул, които се появяват в сериалите, привличат много туристи в града на Босфора. Турските сериали са много популярни и в държавите, които възникнаха след разпадането на Югославия, включително и в Сърбия.

Телевизионните сериали са голяма комерсиална възможност за Турция. Това е нещо ново за публиката, която бе свикнала да гледа само американски и латиноамерикански сериали, казва Изет Пинту от компанията за разпространение на филми Global Agency.

Но не по-малко важна от милионите долари от продажбите e появата на Турция като популярна търговска марка. На Балканите и в Близкия изток, които са региони, традиционно предпазливи по отношение на турското влияние, мекото послание на телевизията може да промени имиджа на страната, писа в свой анализ наскоро SETimes. 

Според неотдавнашен доклад на Фондацията за турски икономически и социални проучвания, озаглавен "Имиджът на Турция в Близкия изток през 2010 г.", 78% от отговорилите казват, че са гледали турските теливизионни сериали. В доклада се отбелязва, че сериалите са станали важна част от меката власт на Турция и са оказали трайно влияние върху имиджа на Турция в региона, отбелязва още  SETimes.

Наскоро пък стана ясно, че красивата вила на брега на Босфора, в която е бил заснет турският сериал "Перла", ще бъде превърната в бутиков хотел. Старинната къща е наречена на името на някогашния й собственик Abud Efendi и е една от най-красивите и скъпи на Босфора, като е оценена на около 45 млн. долара.

Вилата е строена през 1835-1855 г. от арменския архитект Гарабед Балян за банкера Алтунизаде Неджип Бей. През 1858 г. е наета от френския барон Вандьовр, който живее 40 години в нея. През 1900 г. сириецът Мехмед Абуд Ефенди купува вилата, където семейството му живее до 1981 година. След това неин собственик става Исмаил Йоздоюран, притежател на фирмата Салат ягларъ, и тя е негова и до днес. Освен централния корпус вилата има сервизни помещения, два пристана и собствен плаж.

Много фенове на турските сериали идват в Истанбул с една цел - за да видят богаташките вили, където са снимани лентите. Действията в "Епохата на лалето" и "Забраненият плод" също се развиват в красивите къщи край Босфора, част от които са построени още по османско време. Още докато "Перла" върви по екраните под името "Нур", тълпи от киномани идват в Истанбул само за да снимат вилата отдалеч, а най-запалени са арабските туристи.

Независимо от несъмнения си търговски успех, телевизионните сериали предизвикаха и критики от страна на консервативните турци заради неморални сцени, в които актьорите в сериите често се появяват без много дрехи, заради любовни сцени, както и за това, че пропагандират извънбрачни отношения, пише още Танюг.

"Тези сериали не отразяват правилно турския морал и традиционното турско семейство. Те вредят на нашия имидж в чужбина, тъй като са пълни с покварени връзки и неприемливо поведение", казва депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието, която от години се застъпва за премахване на забраната за носене на забрадки в държавните университети и институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още