IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Братята-милиардери, които управляват Chanel

Братята Вертеймер ръководят семейния бизнес от 39 години и са третото поколение, управляващо компанията

11:03 | 29.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата братя предпочитат да държат личния си живот в тайна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Двамата братя предпочитат да държат личния си живот в тайна. Снимка: Ройтерс

Дизайнерът на Chanel Карл Лагерфелд ще е в центъра на вниманието в Париж идния вторник, когато ще покаже за първи път най-новата колекция облекла на компанията за луксозни стоки в рамките на Седмицата на модата, пише Bloomberg.

Милиардерите и собственици на Chanel Алан и Джерард Вертеймер ще присъстват на шоуто незабележимо. Те ще седят на четвъртия или петия ред и ще си тръгнат дискретно веднага след него.

Двамата братя предпочитат да държат личния си живот в тайна, както и годениците си, до такава степен, че общото им състояние от 19,2 млрд. долара е повече от два пъти над предишните предположения.

Според годишния доклад на Холандската търговска камара (Kamer van Koophandel) през 2011 г. Chanel International BV е имала консолидирани нетни приходи за 5,9 млрд. долара и печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация от 1,4 млрд. долара.

Финансовият отчет на базираната в Зутермер, Холандия, компания е последният, който тя е публикувала, и оценява Chanel на 18,5 млрд. долара.

Всеки от братята притежава половината фирма, според книгата "Тайната на Chanel No.5", която разказва историята на аромата, създаден от Тилар Мацео. Освен това те са собственици и на три лозови масива във Франция, включително Chateau Rauzan-Segla и Wertheimer et Frere - една от водещите компании за развъждане и състезания с коне.

Братята милиардери са поредните бизнесмени, облагодетелствали се от процъфтяващия пазар на луксозни стоки. Подемът извади на бял свят най-малко деветима скрити милиардери, включително Мартина и Алберто Прада Бианчи, по-възрастните брат и сестра на Миуча Прада; Брунело Кучинели - основателят на публичната компания Brunello Cucinelli SpA; американския дизайнер Тори Бърч и бившия ѝ съпруг Крис Бърч; и основателите на Dolce & Gabbana Доменико Долче и Стефано Габана.

Братята ръководят семейния бизнес от 39 години и са третото поколение, управляващо компанията. Според изчисленията всеки брат има нетно състояние от 9,6 млрд. долара и двамата се класират съответно на 120-о и 121-о място в индекса на милиардерите на Bloomberg.

Семейният бизнес е създаден през 1923 г., когато Теофил Бадер, собственик на френския универсален магазин Galeries Lafayette, представя производителите на парфюми Пол и Пиер Вертеймер на дизайнера Габриел Шанел. Известната като Коко Шанел в онзи момент търси начини да увеличи продажбите на аромата си No. 5, който започнала да продава през 1921 г., 11 години след откриването на първия си бутик в Париж.

През април 1924 г. е създадена Les Parfums Chanel, като Вертеймер поемят дял от 70% в дружеството, Бадер държи 20%, а Шанел - останалата част. Успехът на аромата обтяга отношенията между Шанел и Вертеймер и когато братята-евреи бягат от Париж през 1940-те г, Шанел се опитва да завземе контрола върху бизнеса. През 1941 г. тя пише писмо на нацистите, в което твърди, че Les Parfums Chanel е собственост на евреи, така че трябва да премине в нейни ръци. Вертеймер обаче я изиграват, като преди да напуснат Париж прехвърлят дела си на индустриалеца Феликс Амиот, който се съгласил да го поеме заради тях по време на окупацията, за да не им бъде отнет.

След войната отношенията между Шанел и братята постепенно се подобряват, а след смъртта на Пол Пиер изкупува дела на Бадер, след което и този на Шанел, като се съгласява да финансира модната ѝ къща и да плаща всичките ѝ сметки - включително данъците ѝ, до края на живота ѝ. В замяна той поема пълен контрол върху модния бизнес на Шанел през 1954 г., като прехвърля фирмата на Жак при смъртта си през 1965 г. Алан и Жерар поемат фирмата през 1996 г.

61-годишният Жерар живее в Женева и е президент на поделението на компанията за производство на часовници. Алан е на 64 години и живее в Ню Йорк като президент на Chanel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още