IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Бъфет носи китайски костюми

Американският инвеститор превръща в печалба всичко, до което се докосне или за което заговори

14:10 | 25.09.09 г.
И Бъфет носи китайски костюми
Известният милиардер Уорън Бъфет би могъл да се сравни с фригийския цар Мидас, който превръщал в злато всяка вещ, до която се докосвал (което е доста привлекателна алтернатива за инвеститорите). Така се случи и с китайката компания Dayang Group, която шие костюми с марката Trands.
 
На 10 септември тази година тя публикува на сайта си видеоклип, в който генералният директор на Berkshire Hathaway – Уорън Бъфет сипе похвали за текстилната компания, нейния основател Ли Гуилиан и съобщава, че с гордост носи последния модел на дизайнерите.
 
След това изявление акциите на Dalian Dayang Trands, дъщерна на компанията Dalian Dayang, нараснаха за две седмици на Шанхайската фондова борса със 70%.

Бъфет и Ли се запознали случайно преди две години. Американският милиардер пристигнал в Китай за откриването на фабрика на израелската компания Iscar Metalworking, която закупил не отдавна. Оказало се, че приятел на маркетинг директора на Dayang е мениджър в Iscar. Ръководителят на Dayang предложил да подари костюм на Бъфет. Той се съгласил и след коктейла влезли в хотела, за да вземат мерки на милиардера.

Бъфет се съгласил да запише клипа по молба на Ли за 30-годишнината на текстилната компания. В него той споменава още, че е препоръчал костюмите и на партньора си в Berkshire Hathaway – Чарли Мангер и на основателя на Microsoft – Бил Гейтс.

Пред Wall Street Journal Бъфет разказва, че не разбира от облекло така, както от инвестиции „Костюмите на Trands са удобни и хората около мен ми казват, че ми стоят добре. За първи път всъщност от 78 години насам ми правят комплимент за външния ми вид“, казва Бъфет. Това, което най-много се понравило на Бъфет бил фактът, че дрехите са универсални и не робуват на модата. По думите на самия Бъфет той не е инвеститор в текстилната компания.

Dalian Dayang Trands има около 20 магазина, а един костюм струва между 880 и 2930 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още