IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 години Октоберфест

Най-масовият празник на бирата в баварския град Мюнхен е добър повод да вкусите от немското пиво, а за 16-те дни на феста може да направите и много повече

15:15 | 13.09.10 г.
Октоберфест ежегонто събира милиони почитатели на бирата от цял свят. Снимка: Flickr
Октоберфест ежегонто събира милиони почитатели на бирата от цял свят. Снимка: Flickr

Всяка есен милиони хора се стичат към Мюнхен за празника на бирата. Октоберфест, големият немски фестивал на пивото, който все повече се превръща в национален празник на страната, тази година ще започне на 18 септември. Десетки огромни палатки, тонове вурстчета и картофки, хиляди литри бира и много весели вечери с музика на живо ще забавляват гостите до 3 октомври, когато най-масовият народен празник в света ще празнува 200-тата си годишнина.

Ако сте решили да се потопите в духа на Мюнхен по време на Октоберфеста, може да се възползвате от предложенията на експертите от туристическия портал cheapflights.com и да видите какво друго може да правите в баварския град, освен, разбира се, да опитате от специално приготвената за празника високо алкохолна бира.

Когато чуете тържественото „О zapf ist“ (буквално на австро-баварски жаргон това означава - „да се лее (бирата)“), произнесено от кмета на града по време на тържественото откриване на фестивала, това означава, че началото на празника официално е дадено. Сред голямото разнообрази от шатри не пропускайте да посетите някои от най-големите палатки.

Такава е например Льовенрброй (под палатка немците нямат предвид обикновените шатри, които се опъват у нас по различни поводи – палатките на бирения фест са подобни на къщи – на един или два етажа, а под покривите им се събират милионите гости на фестивала). Огромната по размери палатка не може да бъде пропусната – под покрива с големия лъв може да си поръчате поне един маз бира (равен приблизително на литър) и да опитате някоя от местните вкусотии като пиле със специални подправки.

Паркирането в близост до палатките е почти невъзможно. Ето защо повечето посетители на феста, които имат опит с това, препоръчват използването на градския транспорт като средство за придвижване. Освен всичко останало, това преживяване ще ви помогне да се сблъскате с жителите на града (макар че според мнозина биреният фест се посещава повече от туристи, отколкото от местни хора) и да разгледате града.

Вземете си колело. Мюнхен безспорно е един от градовете, в които има чудесни условия за каране на велосипед. Ако градският транспорт не ви се струва добра алтернатива – обиколка с колело е подходящ вариант. Както и като средство за придвижване до бирения фест, стига да сте сигурни, че бирата няма да ви се услади прекалено и да се наложи да оставите возилото си там.

Посетете Мариенплац. Центърът на града е архитектурна забележителност от 12-ти век и е известен като сърцето на Мюнхен. Идеално място за разглеждане на забележителности, шопинг или вечеря, Мариенплац е най-добрата отправна точка за онези, които искат да усетят духа на града. Там е и градският съвет с огромната си фасада, както и голяма част от готическата архитектура от 19-ти век.

След като прекарате известно време на Мариенплац, може да се разходите около Виктуалиенмаркт – целодневен пазар за плодове и зеленчуци, където ще намерите голямо разнообразие от пресни и местни храни. Мястото е „обзаведено“ със 140 цветни сергии, които изпълват въздуха с аромат на цветя, прясно изпечен хляб, сладкиши и вкусни гозби.

Ако искате да опитате истинско пиво от Мюнхен, но не искате да ставате част от голямата навалица на Октоберфеста, може да потърсите най-известната бирария в града – Хофбрухаус. Построена през 1589 година, тя е обзаведена със стари дървени маси, които носят следите на хора, седели на тях преди стотици години. Бирата там се сервира само в еднолитрови чаши, а всеки ден на живо свирят групи от Бавария.

Бирата в Мюнхен, както и мезетата покрай нея, със сигурност биха се усладили на мнозина. След като сте опознали немските вкусове, няма да е зле да се погрижите и за фигурата си. Всички ненужни калории от вкусния обяд или вечеря може да изгорите само с едно изкачване... на 306-те стъпала в най-старата мюнхенска църква Св. Петър. Не забравяйте да вземете и камерата си – от върха на сградата може да направите едни от най-забележителните филмчета и фотографии. От вътрешната страна на църквата също има неща, които ще ви приковат вниманието – фреските по тавана от Йохан Цимерман и готическите картини на Ян Полак.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още