IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия е привлякла над 1 млн. чужденци покрай Световното първенство

Данните показват, че все пак страната е извлякла позитиви от домакинството си въпреки опасенията, че няма да се справи с организацията

16:55 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки сериозните опасения за нередности около организацията на Световното първенство по футбол, повечето специалисти ще се съгласят, че Бразилия се справи доста добре с организацията. Потвърждение на това идва и от туристическите органи в страната. Според последните данни по време на турнира в Бразилия са пристигнали над милион чуждестранни туристи, пише Wall Street Journal.

Числото надхвърля с цели 67% очакваните по-рано от Бразилския туристически борд 600 000 чуждестранни туристи. Друг положителен показател е, че 60% от тези гости са били в Бразилия за пръв път.

За сравнение, Световното първенство в Южна Африка бе посетено от 310 000 чужденци, но пък турнирът в Германия четири години по-рано докара във федералната република над 2 млн. чуждестранни посетители

Тези данни показват, че все пак Бразилия може да спечели от домакинството си въпреки недоброто представяне на националите на страната, което предизвика отрезвяване сред населението. Около 95% от чуждестранните посетители, които са пристигнали за Световното първенство, твърдят, че биха се върнали отново в страната, става ясно от прессъобщението на  туристическия борд. 

Редица анализатори вече очакват това да насърчи и след Световното първенство все още развиващата се туристическа индустрия в Бразилия, която трябва да достигне своя пик до началото на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Световният съвет по пътувания и туризъм (World Travel & Tourism Council) обяви по-рано, че очаква през 2014 г. в Бразилия да пристигнат 6,4 млн. чужденци, а до 2024 г. броят им да се увеличи до 14,2 млн.

През последните години чуждестранните посетители на Бразилия са около 5 млн. годишно, въпреки че страната предлага някои от най-красивите плажове в света и привлича със самобитна култура, оживени градове и необятната джунгла на Амазонка. Само за сравнение - по официални данни през 2013 г. България е била посетена от около 7 млн. чуждестранни туристи (без транзитно преминаващите). А чуждестранните туристи в САЩ през 2012 г. са били над 67 млн.

Въпреки предимно положителните отзиви от турнира и добрата перспектива за бразилския туристически бранш обаче е твърде рано властите да обявяват триумф, пише още Wall Street Journal.

Те така и не успяха да завършат големите инфраструктурни проекти, които бяха обещани още за началото на Световното. „Имахме строг план за строежите на стадионите. Ние контролирахме всяка стъпка за всяка доставка", оправдава се министърът на спорта на Бразилия Алдо Ребело.

Но обновените железопътни линии и метрото са все още далеч от пускане, а надлезът на магистралата в Бело Оризонте дори се срути, убивайки двама души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още