fallback

Туризмът в Гърция - една голяма въпросителна

Все повече туристи търсят сигурни сейфове, в които да пазят допълнителни средства за почивката си

12:26 | 19.06.15 г. 25

През последните седмици туристите често питат мениджъра на гръцки курорт Костас Димитрокалис за нещо, което е пренебрегвано в епохата на онлайн плащанията и кредитните карти - надеждни хотелски сейфове, в които да оставят парите си.

“Клиентите искат да са сигурни, че ако нещо се случи, ще имат средства”, коментира Димитрокалис, който ръководи веригата KD Hotels с шест курорта на остров Санторини. “Те идват с повече пари в брой”.

Да помага на туристите да си почиват лесно е нещо, с което Димитрокалис може да е справи. По-притеснително за него е какво ще се случи, ако те всъщност не пристигнат в Гърция. Въпреки че всичките му хотели са пълни в момента, Димитрокалис твърди, че резервациите за следващите месеци са малко заради финансовата нестабилност на страната, пише Bloomberg.

Това се усеща и от цялата гръцка туристическа индустрия. Асоциацията на гръцките туристически фирми, която миналия месец заяви, че годината е започнала силно, тази седмица отказа да коментира евентуалното въздействие на преговорите на правителството с кредиторите, защото “ситуацията е много несигурна”.

Страната трябва да извърши плащания към Международния валутен фонд, а до 30 юни трябва да постигне споразумение с кредиторите. Ако това не се случи, част от туристите вероятно ще поставят под въпрос пътуванията си, в момент, в който хотелиери, собственици на ресторанти и кораби, очакват пика на туристическия сезон.

Икономически ефект

Туризмът носи 17% от БВП на Гърция, което означава, че забавянето му ще се отрази много зле на икономиката. Преди да се разгори последният спор за финансирането, страната очакваше рекордна година по отношение на броя посетители, като през първото тримесечие на годината те нараснаха с 46% до 1,73 млн. души, сочат данни на Централната банка на Гърция.

Планирате ли почивка в Гърция това лято?

Да
Не
Все още се колебая
Общо 2859 гласа

TUI AG, най-големият европейски туроператор, заяви, че има спорадични записвания на туристи заради възможността кризата в страната да повлияе на почивките. Tomas Cook Group пък твърди, че все още се радва на силно търсене на пътувания до страната. И двете компании твърдят, че пътуванията няма да бъдат засегнати, защото те продават туристически пакети на клиентите си.

Съветът на експертите към туристите, насочили се към Гърция, е да следят развитието на случая и да имат достатъчно средства, с които да изкарат допълнително 3-4 дни за всеки случай, твърди Дейвид Суон, говорител на Travelex.

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още