IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се справи ли Куба с огромния приток на туристи?

Страната вече изгражда допълнителна инфраструктура, за да може да приеме повече гости

10:23 | 07.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Броят на американските посетители на Куба се е увеличил почти двойно през тази година, обяви кубинският министър на туризма в сряда. Същевременно островът работи по строежа на хотели и разширяването на летището в Хавана, за да се справи с бума в търсенето, предава Ройтерс.

Туризмът се радва на ръст, откакто през декември Куба и САЩ обявиха, че „ще работят по заравянето на томахавката“ от Студената война. Така миналата година карибският остров беше посетен от рекордните 3,5 млн. души.

Притокът на хора обаче доведе до изпълване на капацитета му до краен предел, което накара хотелите рязко да вдигнат цените и постави въпроси за това как Куба ще поеме допълнителните посетители, когато планираните самолетни полети от САЩ започнат по-късно тази година.

„С нарастването на търсенето настъпиха няколко проблема с потвържденията на резервациите и няколко със закъснения на летищата, най-вече в Хавана“, заяви министър Мануел Мареро по време на откриването на годишния туристически панаир.

И все пак общата удовлетвореност от Куба като дестинация е голяма, като се има предвид, че за близо половината от миналогодишните туристи това не е било първо посещение, допълва министърът.

Броят на посетителите от началото на 2016 г. досега е скочил с 13,5% спрямо същия период миналата година до 1,5 млн. души, коментира Мареро. 94 хил. от тях са американци. Над 115 хил. пък са кубински американци.

Туристическата инфраструктура на Куба е концентрирана предимно в столицата, където посещенията са нараснали с 37% през тази година. Почти всички американци посещават Хавана, която е включена в маршрутите им.

Мареро твърди, че три нови хотела са в процес на строителство, като ще бъдат реновирани някои стари хотели, а други предстои да бъдат създадени и други. Министърът обяви, че се планира разширяване на летището в Хавана, но не разкрива повече по въпроса.

"Доскоро Куба беше забранена дестинация и то не само за американците, но и за много други хора от различни страни, които се страхуваха да пътуват до острова“, коментира професорът по туризъм Хосе Луис Перело от Университета на Хавана.

Посещенията от европейски туристи до април тази година са нараснали с 60%, твърди Ерик Пейри, който ръководи френската компания Accor, която се грижи за настаняването на туристи на острова.

Заплахите за сигурността в други традиционни туристически дестинации, посещавани от европейците, като Близкия изток и Африка, правят Куба още по-привлекателно място, посочва той.

"Air France има 11 полета седмично. Миналата седмица тя сключих споразумение за 28 полета седмично от Франция, което ще влезе в сила през ноември, като 18 са до Хавана“, допълва експертът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още