fallback

Тайланд отчете рекорден брой туристи през декември

Страмата цели 37 млн. посетители за 2018 г. и приходи от 94 млн. долара от местни и чуждестранни туристи общо

15:01 | 16.01.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Рекорден брой чуждестранни туристи са посетили Тайланд в рамките на един месец, като бумът на новопристигащите продължава, коментира Bloomberg.

Броят на туристите е скочил с почти 16% през декември на годишна база до безпрецедентните 3,5 млн. души, заяви постоянният секретар на министерството на туризма Понгпану Светарундра на брифинг в Банкок във вторник. Той прогнозира, че през януари ще има нов рекорд на фона на традиционно пиковия туристически сезон.

„Ще продължим да чупим рекорди“, заяви той.

Според него правителство възнамерява да привлече 37 млн. посетители за 2018 г. и приходи от 3 трлн. бата (94 млрд. долара) от местни и чуждестранни туристи общо. Тази сума би представлявала над една пета от икономиката. Възходът ще създаде допълнителни трудности и върху претоварените летища, както и задръстените улици и метрополитен в Банкок.

Туризмът и износът допринасят за ускоряването на икономическия растеж в управляваната от армията страна, както и за поскъпване на валутата ѝ.

Батът е поскъпнал с над 2% спрямо долара през тази година, превръщайки се в една от най-добре представилите се валути в Азия. Това обаче доведе до опасенията, че ръстът може в крайна сметка да удари конкурентоспособността на втората по големина икономика в Югоизточна Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от На път виж още