IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече европейци се отправят на почивка с кораб

Въпреки спада в световната икономика ваканцията на кораб остава популярна

10:00 | 03.08.09 г.
Все повече европейци се отправят на почивка с кораб

Световната икономика е в криза, броят на безработните расте, но това не спира много хора да се отправят на почивка на круиз и да избягат за малко от ежедневието си.

 

В световен мащаб 13 млн. пасажери са предприели почивка на кораб тази година, което е с 4% повече от предходната година. Според новите данни на Международната асоциация на круизите (CLIA) броят им включва и 9 млн. души, които са отплавали от пристанища в САЩ.

 

Макар броят на хората, отправили се на пътешествие с кораб, да отбелязва малък спад на американския пазар, Тери Дейл, президент и изпълнителен директор на CLIA казва, че търсенето на корабната почивка нараства на европейския пазар.

 

Нашият сектор става все по-популярен в световен мащаб, търпи разрастване и се развива”, съобщи той на конференция, цитиран от Reuters.

 

Интересът към круизите достигна високи нива на интерес в Европа и продължава да расте в Азия, но САЩ все още е доминиращият ни пазар. За 2008 година интересът към круизите в Европа продължи да се увеличава, като добави нови 14% ръст от 2007 година”.

 

Флорида е центърът на круизната индустрия за САЩ и там именно са три от най-големите пристанища – Маями, Порт Канаверал и Порт Евърглейдс, последвани от щата Калифорния.

 

Хората не просто се радват на ваканцията си. Те имат голяма нужда да си починат. Напоследък работят по-усърдно от всяка друга година, ето защо имат нужда да се разтоварят и да релаксират пълноценно”, обясниха повишения интерес към круизите от CLIA.

 

Почти 35 млн. американци възнамеряват да отидат на круизна ваканция в следващите три години, според доклад за сектора.

 

В България също има много фирми, с помощта на които може да си организирате круизна почивка както по течението на р. Дунав, така и до по-далечни дестинации за седмица – две. Цените варират в зависимост от това колко е дълго пътуването, каква е каютата (вътрешна, с прозорец, балкон или мини-апартамент), за кога е планирано пътуването (по-скорошните естествено са и по-скъпи). Почивка за една седмица на Хаваите например струва от 1000 евро на човек в съвсем обикновена каюта до 2200 евро за луксозно настаняване. При направа на резервация задължително се изисква депозит, който обикновено не се възстановява, в случай че се откажете от потвърдена вече резервация.

 
 
Още по темата:
 
Круизът
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още