IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкуренцията сред таблетите се разраства

Apple, които са лидери на пазара на таблети, трябва да се борят срещу конкурентите, които стават все по-агресивни на пазара на мобилни устройства

11:13 | 10.02.11 г.
Конкуренцията сред таблетите се разраства

Корпорацията Apple започна производството на втори модел таблет iPad, съобщава The Wall Street Journal.

Изданието уточнява, че новото устройство ще има камера за видеоразговор, разположена на лицевата страна. Освен това новият модел ще бъде по-лек и тънък от първото поколение таблети, които бяха представени през януари миналата година.

Предполага се, че таблетът ще разполага с по-мощен процесор, а също и с по-добра система за графично изображение и по-голям капацитет на оперативната памет. Дисплеят на новия iPad остава без промяна с резолюция 1024 на 768 пиксела.

Датата на официалното пускане на устройството на пазара все още не се знае.

Продажбите на iPad-а започнаха в САЩ през април 2010 година. По данни на изданието на пазара има общо шест модела таблети, но продажбите на iPad го правят най-известния и предпочитан за сега от потребителите, пише Ройтерс.

Заявка за присъствието си на пазара на този вид устройства даде и Hewlett-Packard Co. Компанията обяви излизането на пазара на новото устройство TouchPad, което ще бъде поредният конкурент пред iPad-a на Apple и устройствата, които ползват софтуера на Google.

9,7-инчовият дисплей на таблета, който работи с помощта на операционната система webOS, е устройството, с което от компанията се надяват да покажат, че на пазара има място за още една мобилна платформа – риск, който решават да поемат след новината, че Nokia планира да започне работа върху създаването на собствен софтуер.

Таблетът на HP ще бъде с двуядрен процесор на Qualcomm Inc, ще поддържа видеоразговори и ще има софтуер на Adobе System's Flash.

По думите на говорители на компанията TouchPad ще бъде реален конкурент на iPad, чиято цена започва от 499 долара. Първият модел ще бъде с Wi-Fi, а по-късно през годината ще излезе и версия с 3G мрежа.

Най-голямата технологична компания в света, по отношение на приходите, обяви пускането на пазара и на нови смартфони – Veer и Pre3, и двата на база ОС webOS, която HP създадоха и интегрираха миналата година първоначално на устройствата Palm.

Компанията отказа да даде повече подробности за договорите за интернет за новите си устройства, но обяви какви партньорства е сключила, за да напълни със съдържание новите устройства, които ще работят на база webOS. Сред новите партньорства са това с Amazon.com, които ще предоставят безплатно приложение за Kindle e-reader, а от Time Warner Inc. ще осигурят достъпът до списания като Sports Illustrated и People.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още