IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google представи конкурент на MacBook и Surface Pro

Новият Chromebook Pixel е тъчскрийн лаптоп най-високата в момента разделителна способност

17:42 | 22.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Google</p>

Снимка: Google

Американският технологичен концерн Google представи своя нов чувствителен на докосвания лаптоп, който ще конкурира MacBook на Apple и Surface Pro на Microsoft.

Първият лаптоп от серията Chromebook разполага със сензорен екран и работи под собствената операционна система на Google - Chrome, а голяма част от него е сглобена от уеб гиганта с части на различни производители.

От голямо значение за мощта на машината са силните процесори на Intel oт серията Sandy Bridge и бързата мобилна връзка по стандарт 4G LTE. Заслужава да се спомене и дисплеят с ултрависока резолюция от 239 пиксела на линеен инч, което прави общо 4,3 млн. пиксела за целия екран. Пикселната гъстота е по-висока дори от тази на MacBook Pro с Retina дисплей. 12,85″ сензорният дисплей е предпазен от стъкло Gorilla.

Според Google тази разделителна способност е най-високата за лаптоп в момента, а екранът директно ще конкурира дисплея Retina на Apple.

На пазара на лаптопи американската компания залага на нов подход. За разлика от традиционните компютри с инсталиран софтуер, като например офис пакета на Microsoft, машините под Chrome OS използват приложения под уеб браузъра Chrome на Google и съхраняват файловете на потребителите директно в облака. За тази цел потребителите ще имат по 1 терабайт място в Google Drive за период от три години.

Машината разполага освен това с двуядрен процесор Intel Core i5 с честота 1.8GHz, графична система Intel HD Graphics 4000 и 4 GB DDR3 RAM. Вградената памет може да бъде 32GB или 64GB.

Устройството разполага още с клавиатура с подсветка, стъклен тъчпад, HD камера, 2 USB 2.0 порта, Mini DisplayPort интерфейс и четец за флаш карти. Корпусът е от анодизиран алуминий и е с тегло 1,52 кг при дебелина 16,2 мм, а батерията е достатъчна за цели 5 часа активна работа.

Засега джаджата е налична в САЩ и Великобритания, а цените са 1 299 долара в САЩ и 1 049 паунда в Англия за варианта с Wi-Fi и 32GB памет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още