IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устройство за проследяване на съня събра 1,2 млн. долара в Kickstarter

Създателят му твърди, че е направил кампанията, за да получи обратна връзка

16:32 | 10.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;http://hello.is/</em></p>

Снимка: http://hello.is/

Устройство за проследяване на съня, създадено от 22-годишен британски предприемач, събра 1,2 млн. долара (708 000 паунда) за седмица в краудфъндинг* платформата Kickstarter, пише BBC.

Джеймс Прауд представи в сайта своя продукт Sense на 23-и юли, посочвайки, че целта му е да събере 100 000 долара за 30 дни. Но той успя да събере сумата още в неделя (27-и юли). Очаква се до края на посочения период проектът да набере 4 млн. долара.

Sense включва малко кълбо за проследяване на съня, щипка, която се поставя на възглавницата, и мобилно приложение. Освен че проследява съня на потребителя през цялата нощ, устройството има задачата да го събуди в най-подходящия момент спрямо фазите на съня.  

Устройството ще бъде пуснато в продажба през ноември, но може да се направи и предварителна поръчка на стойност 129 долара. Създателят му Прауд твърди, че съвсем естествено се е насочил към съня, защото хората прекарват една трета от деня си спейки.

"Това е най-критичната част от деня, тъй като това какво правим, когато сме будни, зависи от това колко добре сме спали“, коментира той.

Sense е част от нарастващия брой продукти, фокусирани върху съня – „умни“ технологии, които влизат в дома и предлагат нови начини за следене на човешкото здраве.

Приложения като Sleep Cycle, Sleepbot и Speepmaster, които имат сходни функции, вече се ползват от потребителите на iPhone, Android и Windows Phone. Самият софтуер пък използва сензори, вградени в мобилните телефони.

По-рано тази година Apple обяви, че ще пусне приложението Healthkit, което може да събира данни, свързани със съня, от други устройства. Нейният конкурент Samsung вече предлага умния часовник Gear 2, който разполага със софтуер за проследяване на съня. Китайската компания Xiaomi пък започна да продава едни от най-евтините преносими устройства за следене на съня – гривната MiBand, която струва 13 долара.

Създателят на Sense е роден в Южен Лондон, но изобретява устройството в Калифорния. Той си взима едногодишна почивка между училището и университета и заминава за САЩ, за да работи в Америка след като получава възможността да бъде спонсориран от Питър Тийл, един от основателите на PayPal и един от първите хора, които инвестират във Facebook.

Решението да замине му осигурява сумата от 100 000 долара, отказва го от висшето образование и му дава шанс да създаде своя стартираща технологична компания.

Младият предприемач събира повече пари и основава Hello – компанията, която стои зад Sense. В момента за нея работят 20 души, включително инженери и продуктови дизайнери.

Прауд твърди, че е планирал да използва допълнителните пари от Kickstarter, за да изпълни повече поръчки, така че повече хора да получат продукта. Като се има предвид колко средства е събрала кампанията досега, сайтът за анализи Kicktraq  прогнозира, че Sense ще набере между 4 и 7 млн. долара до крайния срок на кампанията.

Прауд обаче твърди, че я е създал, не за да събира пари, а за да получи обратна връзка от потребителите.

„Ценното на Kickstarter е общността“, посочва той. „Обратната връзка е удивително голяма, каквато не бихме имали, ако просто бяхме публикували информацията на нашия уебсайт“.

* От англ. crowdfunding - групово финансиране на даден бизнес или проект, обикновено чрез интернет - бел. ред) . 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 9 години
Благодаря, коригирано е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evgeni.nikolov.54
преди 9 години
"Джеймс Прауд представи в сайта своя продукт Sense на 23-и юли, посочвайки, че целта му е да събере 100 000 долара за 30 дни. Но той успя да събере сумата още в неделя (27-и юли). Очаква се до края на посочения период проектът да набере 4 млрд. долара"Авторът/преводачът на тази статия явно няма милиардите за нищо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още