IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия влезе в битката на суперкомпютрите

За първи път компютър от Близкия изток влиза в топ 10 на най-мощните компютри на планетата

16:12 | 13.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

За първи път суперкомпютър, базиран в Близкия изток, влезе в списъка на десетте най-мощни компютри на планетата, пише BBC.

Машината Shaheen II се намира в Университета за наука и технологии крал Абдула в Саудитска Арабия (KAUST). Устройството Cray XC40 е седмият най-мощен компютър на Земята, обявиха от Top 500 – организацията, която следи класирането. 

Китайският Tianhe-2 запазва високата си позиция в листа на суперкомпютрите, класирайки се първи.

Капацитетът на Shaheen II е 5,636 петафлопа, което го прави „най-високо класиралата се система от Близкия изток в 22-годишната история на класацията и първата, която влиза в Топ 10. Един петафлоп се равнява на около 1 квадрилион изчисления в секунда.

Университетът е похарчил около 80 млн. долара за купуването, инсталирането и работата с машината Cray, която е около 25 пъти по-мощна от компютъра, който замества.

Устройството използва 200 хил. процесора и разполага с памет от 17,6 петабайта, както и 790 терабайта основна памет.

Машината в Саудитска Арабия е използвана за научноизследователски проекти, свързани с атмосферна динамика и мрежи за възобновяема енергия.

В публикация в блога си The Top 500 посочва, че темповете на растеж на глобалната изчислителна мощност на компютрите се забавят. Това е така, защото през последните няколко години са създадени сравнително малко суперкомпютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още