fallback

Light Phone - революционният протест срещу дигиталната епоха

Нова джаджа дава възможност единствено за извършване на телефонни разговори

12:40 | 23.01.16 г. 13

Джо Холиър, 25-годишен бивш скейтър, превърнал се в технологичен предприемач, описва момента, в който изоставя смартфона си, като трансцедентално спокойствие. Холиър „олеква“, разделяйки се с компанията на своята високотехнологична джаджа и отказвайки се от достъпа до интернет.

Той признава, че решението не е било никак лесно. По думите му в началото изпитвал огромно усещане за тревожност, но след това облекчението било огромно, пише Financial Times.

Живеещият в Ню Йорк Холиър и неговият колега Каиуей Тан, с когото основават заедно компания, изпитват всичко това, след като на пазара това лято се появява специален мобилен телефон – революционен не с функциите си, а с липсата на голяма част от тях.

Така нареченият Light Phone ви позволява да извършвате и приемате обаждания, но нищо повече. В телефона могат да се запазят само 10 номера. Няма възможност за изпращане на съобщения, няма камера, няма интернет.

Дизайнът важен. Устройството има простичък пластмасов панел с размерите на кредитна карта. Ежедневното зареждане, от което се нуждаят повечето модерни смартфони, е избегнато с батерия, която издържа 20 дни.

Холиър и Тан се запознават в технологичен инкубатор на Google. Тан е работил за компании за смартфони, но открил, че годишният цикъл на незначителните подобрения на продуктите е станал прекалено „разточителен“.

На един пазар, на който дори най-евтините смартфони имат процесорната мощност на основен персонален компютър, Light отчасти е проект, който представлява протест срещу дигиталната епоха.  Холиер се надява, че той може да се превърне в нещо повече от това – в начин, по който потребителите да намалят нещата, които ги разсейват.

Двамата набират 415 127 долара от 3 187 души в платформата на Kickstarter за разработването на телефона. Устройството все още е във фазата на прототип, но една компания от Китай е започнала да произвежда устройствата, а продажбите ще започнат през юни. Предварителните поръчки са за 100 долара, но двамата предприемачи твърдят, че точната цена все още не е фиксирана.

Първият Light Phone е бял, но се планира по-късно да се появи и черна версия.

Устройството се радва на неочаквани фенове. Холиър твърди, че хора като него харесват телефона – по-млади потребители, които не искат скъпи джаджи, които да носят, когато ходят на плаж и да карат скейтборд.

Телефонът е получил особен отзвук и сред бизнес потребителите над 45-годишна възраст, посочва той. „Те си спомнят колко важно е да поседиш на пейка в парка и просто да размишляваш“, коментира Холиър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
fallback