IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето принадлежи на електрическите самолети

НАСА разработва футуристичен нов самолет, задвижван с електродвигатели

15:42 | 20.06.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американската космическа агенция НАСА обяви, че разработва футуристичен, изцяло електрически самолет от своята серия самолети X, наречен X-57, пише BusinessInsider.

Зареждащото се с батерия летателно средство ще има 14 електрически двигателя и ще включва новоразработено крило, обяви НАСА в официално изявление. Крилото ще бъде дълго и тънко, като отпред на всяко от двете такива ще бъдат прикрепени по 6 електродвигателя, а по един голям двигател ще бъде закрепен на върха на крилата.

Самолетът, който носи името Maxwell, е част от 10-годишната инициатива на НАСА New Aviation Horizon. Целта ѝ е да разбие границите на авиацията чрез създаването на експериментално летателно средство, използващо напреднали технологии. 

НАСА обяви, че планира да представи допълнително още пет самолета от серията X, като всичките ще бъдат големи модели.

Целта на Maxwell и останалите нови самолети ще е да намерят начин да намалят използването на гориво и ограничаването на шума, така че тези нови технологии да могат да бъдат предложени на пазара.

Според НАСА търговският пътнически самолет X-57 ще разполага със система за изцяло електрическо задвижване, която ще стане готова до 2035 г.

Като се има предвид, че електрическите коли сега набират скоро, този график може да звучи малко пресилен. Но в действителност има много компании, които работят по тази технология.

Производителят на самолети Airbus и Siemens заедно са насочили 200 инженери към разработването на електрически и хибридни технологии за задвижване, пише WSJ. От своя страна Boeing също инвестира в разработването на подобни технологии.

Нещо повече, главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск заяви през октомври, че компанията му е разработила електрически самолет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
Насе, бате, колкото и истина да има в постовете ти, 1.Който е в час и темата го вълнува, вече прави нужното а,2.Който не е, продължава да тъне в приятен игнор. За жалост, боя се, нито си мислят да поемат, нито......нито от тях зависи нещо.Та, молбата ми е:Хубаво би било, да е по темата.С цялото ми уважение,Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
продълж.на коментар 1 Много съм ядосан защото през 1956год. в САЩ главният геолог на Shel Мериан Кинк Хъбърт - http://***.hubbertpeak.com/hubbert/казва ,че 1970год. ще пикът на петрола в САЩ и точно така става.През 1974г. Кинг Хъбърт даде показания пред Конгреса на САЩ,и затова след кризата през 70-те Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8Ядосам съм защото Жак Фреско още 1974год. говори за ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Петрола свършва и според мен малко закъсняваме с трансформацията на транспорта ,енергетиката и селското стопанство за функциониране без петрол - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231В доклад Петрол и световна икономика'' на МВФ икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно 1400% скок на цената(ако не се вземат мерки) - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godiniОня ден гледай изследване според което ако Китай консумира колкото САЩ ще трябват още 30млрд. барела годишно За мен е престъпление 320млн. в САЩ да консумират повече от Китай ,Индия и Япония взети заедно - http://***.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumiraПрестъпления срещу човечеството на САЩ са много - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443 и защото 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още