IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робот ще бъде гид на посетителите на архитектурен музей в Москва

Той може да помни имена и да разменя реплики с хората

17:04 | 04.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay (снимката не е на конкретния робот)</em></p>

Снимка: Pixabay (снимката не е на конкретния робот)

Първи робот гид ще развежда това лято посетители из Държавния музей по архитектура „А. В. Щусев“ в Москва, пише ТАСС.

Роботът е човекоподобен, носи името Алантим и има сини очи. На гърдите му има сензорен екран, а ролята му ще бъде да разказва за архитектурата на московското метро на изложбата „Московското метро – подземен паметник на архитектурата“.

Освен това ще може да си разменя реплики с посетителите, както и да се шегува, разкрива информация на уебсайта на кметството.

Вече са планирани две обиколки с участието на Алантим, а първата е насрочена за 14 юли, разкриха от музея. Роботът ще разкаже на посетителите за експонатите в изложбата – за проектите за метростанции, дело на прочути архитекти, за уникални снимки и документи от колекцията на музея. Повече подробности ще има скоро на сайта на музея.

Според ТАСС посетителите ще могат да си говорят с робота, като взаимодействието с човека ще зависи от социалната група, към която той принадлежи. Ако Алантим види пред себе си жена, той ще ѝ разкаже повече за архитектурното оформление на станциите. За мъжете пък предвижда повече информация за техническите аспекти на строителните работи.

От Московския технологичен институт посочват, че в паметта на робота има 40 хил. фрази. Той може да запамети имената на хората, с които се запознава. Овен това разпознава лица, може да определя пола и възрастта на посетителите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още