IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes ще атакува BMW през Унгария

Daimler строи завод за 800 млн. евро на 90 км от Будапеща

13:43 | 29.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Общ изглед към унгарския завод на Daimler. Снимка: Ройтерс</p>

Общ изглед към унгарския завод на Daimler. Снимка: Ройтерс

Германската компания Daimler, която произвежда автомобилите Mercedes-Benz, ще се бори с основния си конкурент в класа на автомобилните компании – BMW, с нов завод, разположен в Унгария, пише BusinessWeek.

Инвестицията на Daimler е за 800 млн. евро, като това е първият завод, който компанията строи за последните 15 години. Последният завод, открит от компанията, бе този в Алабама от 1997 година.

По всяка вероятност намиращите се на на 90 км от Будапеща в град Кечкемет мощности ще са последният голям проект на автомобилната индустрия в Европа, допълва изданието.

„Това може да е последният голям завод на европейски производител в региона“, коментира Карол Томас, анализатор в LMC Automotive в Оксфорд, Англия. „Фабриката идва малко късно в сравнение с останалите играчи в Европа, които страдат от прекалено голям и незапълнен капацитет“, обяснява той.

Мнението на Томас е, че ръстът и експанзията се изместват към Азия и Латинска Америка.

Щом достигне пълния си планиран капацитет от 120 000 автомобила годишно, заводът и местните доставчици ще могат да генерират до 5 процента от цялото промишлено производство и може да имат важно значение за това дали икономиката на страната ще отчете растеж или ще се свие тази година, посочва анализаторът от Takarekbank Гергеи Шупан.

Daimler ще наеме общо 2500 души, предимно местни, в завода си в Унгария, който ще произвежда компактен Mercedes-Benz Б-клас и един нов модел на А-класа.

За последните пет години акциите на Daimler са поевтинели с 24 на сто, като пазарната капитализация на компанията към момента е 49,2 млрд. евро. За същия период пазарната капитализация на BMW е скочила с 57 на сто до 43 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още