IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen планира участие в Navistar?

Влизането на най-големия европейски автомобилен концерн в щатския производител на камиони може да намали дистанцията до Daimler

14:26 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Акциите на&nbsp;Navistar в момента са доста изгодни.&nbsp;<em>Снимка: Navistar</em></p>

Акциите на Navistar в момента са доста изгодни. Снимка: Navistar

Моментната слабост на американският производител на камиони Navistar привлича в момента редица инвеститори, като в момента дори се спекулира, че има и война за наддаване.

Според материал на Financial Times и германският автоконцерн Volkswagen има интерес към американците. Според статията VW проверява възможностите за влизане в дружеството, но засега плановете са в много ранен етап, пише вестникът в днешния си брой.

Поводът за интереса според FT e фактът, че американската компания изостава в последните месеци зад конкурентите си, а цената на акциите спадна наполовина. А рейтинговата агенция Fitch дори предупреди за предстоящо понижение на рейтинга. Всичко това би направило евентуална сделка за придобиване сравнително евтина.

От дълго време насам VW се опитва да изгради алианс между поделението си за лекотоварни автомобили, Scania и MAN. На пазара в САЩ обаче най-големият производител на автомобили в Европа все още изостава значително от конкуренти като Daimler. Изоставането обаче лесно би могло да бъде наваксано чрез придобиване на Navistar или на дял в компанията.

В петък и италианският концерн Fiat изрази интерес към пазара на камиони в САЩ и по този начин подхрани спекулациите за влизане в Navistar. Спекулациите за поглъщане доведоха до скок на акциите на Navistar с почти 20%, след като в четвъртък те се сринаха до най-ниското си ниво за последните три години след неочаквана загуба за тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още