IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната възраст на автомобилите в САЩ е достигнала 11 години

Увеличението с 2 месеца за първото тримесечие на годишна база се обяснява както с рецесията, така и с повишената им издръжливост

16:52 | 27.06.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маями Бийч. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Маями Бийч. Снимка: Ройтерс

Чувствате че, като че ли карате стар автомобил? Не сте единствен, пише в свой анализ CNBC.

Всъщност средната "възраст" на моторните превозни средства в САЩ достигна ново рекордно високо ниво за всички времена.

От Experian Automotive обявиха, че средната възраст на 245-те милиона моторни превозни средства, регистрирани в САЩ през първото тримесечие на 2012 г., е била 11 години. Това е ръст от само 2 месеца спрямо първото тримесечие на 2011 г.

Но на какво се дължи? Отчасти на рецесията и бавното възстановяване, които принудиха мнозина американци да отложат покупката или замяната на стария автомобил за нов или употребяван.

Друг фактор е, че автомобилите и камионите вече са конструирани така, че да могат да бъдат използвани по-дълго заради подобрените си характеристики. Това качествено подобрение набра инерция в началото на 90-те години на ХХ век, като сега много от тези автомобили са "на възраст" между 13 и 22 години и милиони от тях продължават да са в движение.

От Experian Automotive посочват, че над 52 млн. автомобила в САЩ са на 16 и повече години.

В сравнение с всички останали, най-много модели на Ford Motor могат да бъдат срещнати по американските улици и магистрали.

Това не би трябвало да е изненада, след като камионите от F-серията на компанията са най-продаваното моторно превозно средство в САЩ в продължение на 30 поредни години.

По данни на Experian Automotive в първата четворка на активните автомобилни марки са: Ford - 17,2%, Chevrolet -15,8%, Toyota - 10,4% и Honda - 7,3%.

Четирите най-популярни модела по американските улици пък са: Ford F-150 - 3,4%, Honda Accord - 2,6%, Toyota Camry - 2,6% и Chevy Silverado - 2%.

От CNBC отбелязват също, че при цялото внимание, отделяно на хибридните и електрическите автомобили през последното десетилетие, те са само 0,9% от движещите се превозни средства в САЩ. Това отговаря на малко над 2 млн. автомобила, задвижвани с алтернативна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Muller
преди 11 години
Марк Фабер е мъдър човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 11 години
За сведение на всички Форд Ф150 и Шеви Силверадо са типичните "газки", които са символ на американското бензиново прахосничество и грубия (да не кажа дървен) дизайн. Доколкото те са сред водещите на пътя, дотолкова можем да смятаме, че голяма част от доходите на американците се профукват за нещо, което не води до икономически растеж, а точно обратното. Първо, вместо да даваш по 300 долара за бензин всеки месец, можеш да караш икономична кола и да намалиш този разход наполовина. $150 на месец са 1800 на година (да не говорим, че застраховката на една "газка" в Щатите е доста повече от на нормално возило). С тези парици можеш да посрещнеш доста непредвидени разходи. А Марк Фабер беше казал, че единственият начин да стимулираш американската икономика е да идеш при ***, защото парите за всички други покупки изтичат в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Ахх...завалиите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още