IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Hyundai и Kia се сринаха с по около 7%

Двете компании са подвеждали клиентите с нереално нисък разход на гориво

16:19 | 05.11.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Акциите на Hyundai и Kia се сринаха с по около 7%

Акциите на южнокорейските производители на автомобили Hyundai и Kia паднаха с по около 7% в понеделник на азиатските пазари. Причината са опасения на инвеститорите за това как компаниите ще се справят с последиците от скандала, който се разрази заради разликата между официалните и реалните данни за разход на гориво, предаде Bloomberg.

Компаниите обявиха, че ще изплатят обезщетения на своите клиенти заради подвеждаща информация за нереално ниския разход на гориво за някои от марките. В опит да потушат скандала, който петни репутацията им, двете компании ще бъдат принудени да направят извънредни високи разходи през следващите месеци.

Само Hyundai днес загуби цели 3,1 млрд долара от пазарната си стойност за няколко часа.

Разликата в разхода бе обяснена от шефа на американското представителство на Hyundai Джон Крафчик като „грешка в метода на изчисления”. Според него изискванията на американската агенция за защита на околната среда (EPA) за измерване са едни, докато тези, с които е разполагала компанията му, са съвсем различни. Крафчик поднесе своите извинения  и обеща това да не се повтаря. Вицепрезидентът на Kia Motors America Майкъл Спраг също се извини за случилото се.

Трябва да се отбележи, че Hyundai позиционира 4 свои модела като лидери по нисък разход на гориво в своите класове, като от компанията твърдят, че те харчат по 5.9 л/100 км. Изследването на EPA обаче показва, че 3 от тези 4 модела - Accent, Veloster и Elantra, харчат 6.2-6.4 л/100 км. Според анализатори засегнати са поне 900 хил. автомобила.

Очаква се дилърите на двете корейски марки да привикат клиентите си и да изчислят колко повече от посоченото са изхарчили техните автомобили. Разликата ще бъде доплатена, като освен това купувачите ще получат още 15% от получената сума.

Още новини за пазара на автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Ivel
преди 11 години
Това е нормално, като са видяли какви глупости пише Тойота и те са се изкушили, при някои монели на Тойота разликите достигат няколко литра на 100 км, много нагло лъжат а официалните дилъри само вдигат ръце и призовават за търпение, трябвало да се изминат първите 20 000км и тогава нещата щели да си паснат с данните от книжките, пълни глупости. Въобще не се прецаквайте да си купувате японски и корейски дизели, много са далече от новите технологии за дизели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 11 години
разходът е коректен но ве4е разтоянието не е 100км а ми в слу4ая за 90 км..хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
finansa
преди 11 години
Хе,че само Хюндай ли...?!?Обществена тайна е,чевсички автомобилопроизводители правят тестовете си при "идеални" условия и разхода,който постигат е навъзможно да бъде постигнат след това в реални условия на пътя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още