IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 2016 г. в Бохум няма да се правят коли на Opel

До 3000 работни места ще бъдат съкратени, но центърът за дистрибуция с 430 служители в момента ще бъде запазен и дори разширен

12:19 | 10.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Червена светлина пред Adam Opel AG. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Червена светлина пред Adam Opel AG. Снимка: Ройтерс

Най-мрачните опасения за служителите на завода на Opel в германския град Бохум стават реалност. Отчитащият загуби производител ще прекрати производството на автомобили във фабриката си след 2016 г., предаде DPA.

Заради мярката се очаква да отпаднат до 3000 работни места, но центърът за дистрибуция с 430 служители в момента ще бъде запазен и дори разширен, обяви временният главен изпълнителен директор Томас Седран.

С представителите на работниците и служителите все още ще се дискутира възможното въвеждане на икономически оправдано производство на компоненти.

Още през уикенда Съветът на служителите информира, че след приключването на производството на Zafira през 2016 г. не вижда никакви перспективи за 50-годишния завод на Opel в Бохум. Съкращенията Adam Opel AG иска да избегне именно с работа в други германски подразделения или да предостави атрактивни обезщетения.

За затварянето на завода имаше спекулации от началото на годината. За самия град Бохум това ще е още един сериозен удар, след като през 2008 г. финландският производител на мобилни телефони Nokia прекрати производството в града, за да го изнесе в Румъния, в следствие на което около 2300 души загубиха работата си.

Opel трябва да адаптира производствения си капацитет към по-слабото търсене. Американската компания-майка GM е поставена под сериозен натиск за намаляване на разходите. В продължение на много години пък подразделението в Европа е на загуба.

Кризата в Европа ще тежи на търсенето през следващите години, но до 2015 г. General Motors планира да излезе на печалба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още