IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яхтени предизвикателства

Разходите за собствениците на яхта са високи, въпреки това луксозните съдове не спират да впечатляват любителите на водната стихия

09:12 | 28.07.10 г.
Sunseeker празнува годишнина с демонстрация на нови модели и предизвикателства за почитателите си. Снимка: Sunseeker
Sunseeker празнува годишнина с демонстрация на нови модели и предизвикателства за почитателите си. Снимка: Sunseeker

Да се понесеш над вълните е много емоционално изживяване за любителите на водната стихия, независимо дали се намират на луксозна, петзвездна яхта, или на борда на по-семпъл съд. Независимо от очакванията, че светът на лукса и разкоша страда все още от световната финансова криза, ултра луксозните плавателни средства все още са актуални и не са изместени съвсем от по-нискобюджетните и непретенциозни яхти.
 
Това проличава и от записалите се за участие на Международното яхтено изложение в Сидни тази година, което започва на 29 юли и ще приключи на 2 август.

За любителите на моретата и океаните притежанието на плавателен съд е мечта, която рано или късно става реалност. Дали на борда на собствена обикновена лодка за кратки разходки, малка яхта или на круизен кораб за отпуската или почивката – усещането за свобода, което морската шир дава, е еднакво.

Да си собственик на яхта обаче изисква малко повече от любов към морето – предвид всички разходи, които изникват покрай поддръжката и съхранението на луксозната лодка, притежателят й трябва да има възможността да финансира скъпото си хоби.

За разлика от свръхмодерната кола или ретро автомобила например (по цена, в зависимост от размера на яхтата, тези придобивки често могат да се конкурират), яхтата няма как да бъде прибрана в задния гараж и оставена за експлоатация при „по-добри времена“. Да намерите пристанище и място за морския си приятел не е толкова лесно, особено у нас, където яхтените пристанища все още не са толкова широко разпространени.

Когато се сдобиете с яхта и тръгнете на пътешествие по света с нея, престоят ви на всяко пристанище ще се таксува с различна сума в зависимост от това къде искате да спрете.

И въпреки големите разходи притежаването на яхта за мнозина е въпрос на стил и класа. Особено когато говорим за някоя от яхтитe в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още