IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският президент по-влиятелен от Барак Обама

За да попадне човек в класацията на Forbes на най-могъщите хора на света, освен пари и име трябва да има и няколко сфери на влияние

12:29 | 05.11.10 г.
<p>Ху Дзинтао изпревари Барак Обама в надпреварата за влиятелна личност. Снимка: U. Dettmar/ABr, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">Creative Commons</a></p>

Ху Дзинтао изпревари Барак Обама в надпреварата за влиятелна личност. Снимка: U. Dettmar/ABr, лиценз: Creative Commons

На света има около 6,8 млрд. души. Едва 68 от тях обаче са онези, които имат власт, изградено име и сила да променят нещата.

Човекът се стреми към властта от векове. Страхува се от онзи, който го превъзхожда, и се старае да е в добри отношения с него. В името на властта са ставали исторически преврати, предателства и съюзи. Всеки е предпочитал да бъде по-скоро чукът, отколкото наковалнята.

В класацията на списание Forbes на най-влиятелните хора в света попадат именно тези, които притежават властта да променят света според желанията си. Тук са изброени държавни ръководители, основни фигури в религията, предприемачеството и други форми на управление на масите.

За да попадне човек в класацията, той трябва да отговаря на няколко критерия. Първо – да има влияние над голяма група от хора. За онези, които са начело на държави, се взема предвид броя на населението, за фигури от религиозната общност – броят на последователите им. За главните изпълнителни директори важна е големината на екипа, а за медийните магнати – на аудиторията им.

Друго изискване е финансовата обезпеченост на претендентите за най-влиятелна личност в света. Това за политическите лидери означава сравняване на БВП на страните, управлявани от тях, нетното богатство на милиардерите и мястото на управителите на компании в класацията Forbes Global 2000, която подрежда най-големите фирми по размера на тяхната пазарна капитализация, активи, продажби и печалби.

Следващата стъпка е установяването на това дали властта на претендента е в една или в повече сфери. Силвио Берлускони например, който също е сред номинираните за най-влиятелни хора на планетата, има преимущество в това отношение. Той е не само министър-председател на Италия, но и милиардер, натрупал състоянието си благодарение на медийния си бизнес, който освен всичко притежава и футболния отбор AC Milan.

И накрая, последно, но важно условие, е хората активно да използват властта си. Това изключва автоматично от списъка с претендентите имена като Ингвар Кампрад - милиардерът, който е основал Ikea, както и наследниците на Сам Уолтън, основателят на Wal-Mart.

В съставянето на списъка са участвали редица журналисти, редактори и хора, които активно се занимават с отразяването на новини в областта на икономиката, политиката и икономическите отношения. И въпреки това изненади не липсват. Вижте защо

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още