IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съревнованието на сватбите

Княжеската сватба в Монако може да засенчи британската кралска сватба

12:54 | 01.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	33-годишната Чарлийн и 53-годишният&nbsp;Албер са се запознали през 2000 г. на турнир по плуване в&nbsp;Монако. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

33-годишната Чарлийн и 53-годишният Албер са се запознали през 2000 г. на турнир по плуване в Монако. Снимка: Ройтерс

Княжеската сватба в Монако обещава да бъде достоен съперник на британската кралска сватба, пише френският вестник Le Figaro и прави любопитна съпоставка между двете светски събития на 2011 г.

Какво показват цифрите - засега бюджетът на сватбата в Монако остава неизвестен, като се знае само, че парламентът отпуска за нея 4 млн. евро. Колко ще бъде платено за охраната, осигурена от 520 полицаи, петима сапьори, 106 карабинери и 500 камери за наблюдение, засега не е ясно.

Британската кралска сватба излезе на семейството на булката Кейт Мидълтън 110 000 евро, а на британските данъкоплатци - 5 млн. лири само за 5000-те полицаи, грижещи се за сигурността.

На сватбата на британския принц Уилям с Кейт Мидълтън присъстваха 1900 души, а на монакската сватба на княз Албер Втори с южноафриканската плувкиня Чарлийн Уитсток са поканени 4350 души. От тях 850 гости ще присъстват на църковната церемония в събота вечерта в Почетния двор на княжеския палат.

За почетна шаферка Кейт Мидълтън беше избрала сестра си Пипа, която предизвика фурор на британската сватба. Чарлийн е избрала за почетни шаферки приятелката си датската дизайнерка Изабел Кристенсен и братовчедката на Албер Втори - Донатела Кнехт дьо Меси.

Но най-важният показател, по който монакската сватба може да бие британската, е роклята на булката, отбелязва Figaro.

Кейт Мидълтън беше избрала творба на британската дизайнерка Сара Бъртън, като подробностите за роклята до последно бяха пазени в тайна. Чарлийн отдавна обяви, че се е спряла на модел на Джорджо Армани за църковната церемония. Той бил нейният любим дизайнер. Засега няма подробности за роклята, която тя ще носи на днешния граждански брак.

Относно сватбеното пътешествие френското издание припомня, че британските младоженци го направиха на Сейшелите, а монакските вероятно ще отдъхват в Южна Африка, в хотел в Умхланга, на брега на Индийския океан, близо до Дърбан.

Княжеската сватба засега бие по стил на сувенирите британската кралска сватба. Във Великобритания се продаваха от традиционните порцеланови предмети, свързани с младоженците, до най-странни неща, като например хладилници или причудливи кукли.

Сувенирите на монакските младоженци са само традиционни - чаши, ветрила, марки, ключодържатели, официални снимки и свещи.

Монакските младоженци, подобно на британските, няма да получат от гостите си подаръци, а дарения за благотворителни начинания. Днес обаче след гражданския брак младоженците ще получат на площада пред палата подаръци от своите поданици.

Вижте най-интересните кадри от подготовката на сватбата в галерията

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
лудост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още