IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко бихте дали за книга?

Книгоиздатели имат амбицията да направят от книгите инвестиционен актив, като добавят оригинални приложения към тях

17:03 | 16.07.10 г.
Книгата за Ferrari, която ще се подава за $40 хил., вече започва да се изчерпва. Снимка: Кrakenopus
Книгата за Ferrari, която ще се подава за $40 хил., вече започва да се изчерпва. Снимка: Кrakenopus

Колко бихте дали за книга? Два, пет или десет лева? За по-ценно и лъскаво издание може би 20? А за специализирана литература дори и 100 лв.? А колко бихте дали, за да държите в ръцете си книга, пропита с кръв? Или такава, с която ще получите и камък от Луната или снимка, подписана от Мохамед Али?

Оценявайки неразработената ниша, която представлява книжният пазар, издатели започват да влагат в специалните си тиражи всякакъв вид скъпи приложения, надявайки се те да увеличат цената на книгите и да създадат колекционерска стойност, подобно на редките монети или произведенията на изкуството

За 75 хил. долара например може да си купите част от звездата на крикета Сахин Тендулкар. Луксозното издателство Kraken Opus е смесило кръв от вените на Тендулкар с хартиена маса, за да създаде страница с подпис в книгата, посветена на кариерата на известния играч на крикет, съобщава изданието Wall Street Journal.

Изданието е в лимитирана серия от 10 броя, които ще излязат през февруари. Цената на всяка една от книгите, които вече са изкупени, е 75 хил. долара.

Издателството Kraken е от онези издателски къщи, които седят на границата на екстравагантността на пазара за луксозни книги. Книги като техните обаче са считани за инвестиция и понякога достигат цени, по-типични за произведения на изкуството.

По-рано тази година друг представител на книжния пазар Taschen Books продаде парчета от Луната с 12 копия на голяма фотокнига със снимки на лунната повърхност (всяко от „лунните издания“ на цена от 112 500 долара). Преди това издателството публикува книга с 800 страници на цена от 7 500 долара за Мохамед Али, озаглавена GOAT (от “greatest of all time” - най-добрият за всички времена). Книгата излезе с четири подписани от боксьора снимки, както и със скулптура, направена от Джеф Конс.

„Никой не каза, че иска да си свали електронната версия на книгата“, казва анализаторът на книжния пазар Майкъл Норис от фирмата за проучвания и анализи Simba Information. „Ако книгата физически е направена добре, хората виждат стойността й“.

От Kraken планират да пуснат издание за автомобилите Ferrari, което ще се продава за 40 хил. долара – сума, срещу която може да си купите и истинска кола от тази марка. Книгата обаче ще съдържа редки снимки на къщата на Енцо Ферари, както и подписите на всички живи шампиони, карали на Формула 1 коли на Ferrari.

Мениджър на хедж фонд вече е поръчал 20 копия на книгата, от която ще бъдат пуснати 399 екземпляра. Фенът на италианския автомобилостроител е платил една четвърт от стойността на поръчката, която е в размер на 800 хил. долара, казва Карл Фулър, главен изпълнителен директор на дъщерното дружество Opus Media Group.

Това лято от издателството Taschen ще пуснат и книга на стойност 50 хил. долара, която е с колекционерска стойност и е събрала творби на художника Кристо и съпругата му Жан Клод. Томът, който съдържа 754 страници, е по дизайн на Кристо и има 1965 литографии, както и оригинални скици на една от неговите арт инсталации.

Наскоро същото издателство публикува и сборник с еротични фотографии на французойката Бетина Раймс, който ще струва 2 000 долара. Албумът е подписан от фотографката и се продава с филм на DVD носител, базиран на снимки на супермодела Наоми Кемпбъл и италианската актриса Моника Белучи.

Taschen значително покачи цената на някои от по-старите си издания. Масивният том със снимки на Хелмут Нютън, озаглавен Sumo, сега струва 15 хил. долара, а първоначалната му цена, когато излиза през 1999 г., е била „едва“ 1 500 долара. Томчето за Мохамед Али днес също се продава за 15 хил. долара (при първоначална цена от 7 500 долара). Книга на Питър Бърд от 2006 г. е увеличила стойността си с 260% - в началото тя е струвала 5 000 долара, а днес вече 18 хил. долара.

Пазарът на такива луксозни книги обаче все още не е добре разработен. Големите аукционни къщи като Christie's и Sotheby's не продават на търговете си книги, които съдържат редки ръкописи или първи издания. От Bonhams продават подобни нови издания, които са отпечатани в лимитирана серия, но със смесен резултат.

Книги на Taschen често се появяват в сайта eBay, където цената им надхвърля коричната няколко пъти, но според издателите новите книги не могат веднага да излязат на вторичния пазар.

Основателят на издателство Taschen - Бенедикт Ташен, бивш собственик на магазин за комикси в Кьолн, Германия, казва, че се е вдъхновил от европейските издания от 18-ти и 19-ти век. Според него на тогавашните книги с големия им формат и илюстровани с ръкописи и днес се гледа повече като на произведения на изкуството, отколкото като на масов продукт за продажба.

Бенедикт Ташен е любител на всякакъв тип книги. Неговата библиотека варира широко в цената на заглавията в нея – между 7,99 долара до 18 хил. долара, като темите са също толкова разнообразни – от немския превод на Новия завет, написан от Мартин Лутар през 1522 г (изданието на Ташен е от 1534 г.), до книга за живота на бившата порно звезда Ванеса дел Рио.

Издателство Taschen издава около 100 книги на година и продава между 12 и 18 милионна копия. Компанията е базирана в Лос Анджелис, има 11 магазина из целия свят. Близо две трети от продажбите се правят от по-евтините издания. Но свръхлуксозните първи издания не са просто суета. Пускането за печат на такива книги бързо става обществено достояние, вдига се шум и така се покачват продажбите на останалите книги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още