IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейби бумърите планират да се пенсионират в лукс

Новата пазарна ниша, която се открива пред предприемачите, може да се окаже доста доходоносна не само заради броя на родените през 50-те, но и заради желанието им да наваксат с лукса и преживяванията

11:51 | 10.08.10 г.
<p>Работили активно през живота си, бейби бумърите не искат да се лишават от нищо след пенсионирането си. Снимка: sxc.hu</p>

Работили активно през живота си, бейби бумърите не искат да се лишават от нищо след пенсионирането си. Снимка: sxc.hu

След Втората световна война развитите страни отчитат силен демографски прираст, голямата раждаемост дава име на новото поколение – бейби бумъри. Превръщайки се в икономически активно, това поколение дава тласък за развитие на икономиките.

Съвсем скоро обаче бейби бумърите ще излязат от активния живот на производители на блага и ще се пенсионират. Голяма част от развитите страни изведнъж ще се сдобият с много свободни работни места, а пенсионерите ще нараснат значително. Дали фирмите ще успеят да се възползват от новите възможности и ще насочат предлагането си към новосъздалата се голяма целева група предстои да видим. Остава интересно обаче как ще се развие животът на това поколение, след като напуснат работата си, как те самите планират да прекарат живота си на пенсионери и какви стандарти искат да поддържат?

Изследване, поръчано от MainStay Investments, която се занимава с проучвания и инвестиране, прави анализ на навиците за харчене на хората на възраст между 45 и 65 години, които все още не са се пенсионирали, но това скоро им предстои. Голяма част от бейби бумърите (76%) искат да харчат по-малко сега, за да инвестират в по-удобен начин на живот в бъдеще, те са поставили нови дефиниции на това какво включват основните им нужди и какво за тях е луксът. Според проучването голяма част от тях вярват, че покриването на разходите за здравни грижи, интернет връзка, пазаруването по случай рождени дни и специални поводи, грижите за домашни любимци влизат в графата основни потребности.

Половината от участниците в изследването смятат годишната семейна почивка или уикенд далеч от дома, както и наемането на човек, който да се грижи за по-възрастен член от семейството, ходенето на фризьор или спонсорирането на образованието на деца или внуци също за основна потребност.

Бейби бумърите искат да работят за поддържането на този начин на живот, 40% от участвалите в проучването обясняват, че ще трябва да отложат пенсионирането си, за да могат впоследствие да си позволят начина на живот, за който са мечтали. Пътуването и храненето навън са също част от нещата, от които хората не искат да се отказват.

Независимо че повечето хора са загрижени за разходите за медицинска грижа, мнозина не спестяват специално, за да могат да си осигурят непредвидено лечение. Повече от половината от бейби бумърите споделят, че по-скоро биха работили по-дълго, за да заплащат грижата за здравето си и пенсионните вноски, отколкото да се откажат от лукса след края на активния си работен живот.

Проучването е проведено онлайн от Harris Interactive през май и включва над 1 000 души на възраст между 45 и 65 години.

„Интересен феномен, който забелязахме по време на наблюдението, беше, че с напредването на възрастта на респондентите нещата, които са считали за лукс, се възприемат по-скоро като основни необходимости – като по този начин се потвърждава, че бейби бумърите всъщност искат да се възползват от тях“, казва Матю Лънг., директор и ръководител на практически насочените мениджмънт програми на MainStay Investments.

„Всъщност почти половината от хората (47%) казват, че биха живели в по-малки жилища след пенсионирането си, за да могат да си позволят лукса, който искат“.

Оказва се, че пазарната ниша, която се открива пред производителите и търговците на стоки и услуги, може да се окаже доста доходоносна, ако предприемачите се насочат навреме към новите клиенти, пенсионираните бейби бумъри. Причина за това е не само големият брой на хората, родени през 50-те години на миналия век, но и желанието им да наваксат с преживяванията и лукса, от който са се лишавали през по-голямата част от живота си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още