IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултанти по шериат – перспектива за кариера пред жените от Изтока

Липсата на квалифицирани кадри прави жените, завършили ислямско право, особено търсени в областта на консултантските услуги

15:49 | 08.11.10 г. 1
Консултанти по шериат – перспектива за кариера пред жените от Изтока

Когато Аида Отман от Малайзия записва правна програма в ислямски университет, тя не очаква да се превърне в една от малкото жени, които ще получат достъп до ислямския финансов сектор, който се равнява на 1 трлн. долара.

Нарастващият недостиг на специалисти, които да са в състояние да съветват компаниите в случаи, които засягат ислямското право, наречено шериат, е на път да предизвика революционна промяна във възприемането на ролята на жените в бизнеса. Една от причините е, че, поради недостига на консултанти, дамското общество се превръща в малка, но търсена сила в доминирания от мъжете бизнес.

„Няма много жени, които участват в работата, която аз върша“, казва Аида, която управлява консултантската практика, свързана със шериата, на една от най-големите правни фирми в Малайзия, пише Ройтерс.

„Радвам се, че мога да покажа на младите, които току що са завършили, че, стига да имат интерес в областта на шериата, за тях има поле за развитие“, казва 41-годишната специалистка по правовите, морални и религиозни норми на исляма, които обхващат всички страни от живота на ортодоксалните мюсюлмани.

Шариатът е дълбоко заложен в правенето на бизнес в страните, в които основната религия е ислямът. Едно от проявленията му е в това, че на последователите на Аллах е забранено лихварството, поради което традиционните депозити и кредити, на които се начисляват лихви, са извън ислямските закони. Ето защо за компаниите, които развиват бизнес отношения с фирми от тази част на света, е изключително важно да се запознаят с правилата и нормите на поведение, описани в Корана, които се спазват стриктно от повечето компании от мюсюлманския свят.

Светът на корпоративните финанси в ислямския свят приема жените сравнително добре от началото на 30-годишната си нова история. Растящото търсене на експерти адвокати и все по-често срещаните образовани жени пренаписват правилата на бизнеса в тази консервативна част на света.

С разрастването на ислямските финанси с 15-20% на година и навлизането на местни компании на нови пазари от Австралия до Южна Африка, нараства нуждата от консултанти по шериат, които да могат да структурират финансовите потоци и движения според законите на исляма.

Съветниците в областта на шериата са обикновено учени и специалисти по ислямско право, които са в състояние да обвържат местните закони с международните банкови услуги и правните въпроси и да помогнат на банките да разработят продукти за онези свои клиенти, които имат нужда от специално обслужване заради забраните, които им налага Коранът.

По света има множество финансисти, но само шепа от тях са имена в областта на финансите, тъй като заемат отговорни ръководни позиции като експерти по шериата, посочва изданието.

Този малък кръг от мъже доминира управителните бордове на ислямските банки. Сега обаче сред тях има и десетина жени съветници по шериат в Малайзия, където е един от най-големите пазари на сукук – ислямски ценни книжа.

Според различни проучвания броят на жените, които специализират в областта на шериата, е нараснал повече от три пъти за последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
amam
преди 12 години
Всяко общество дръзнало да промени законите на Аллах и на природата е обречено на самопогубване. На жената и е отредено да ражда и отглежда деца и нуждата и от образованост произтича именно от това, за да може да отгледа качествено поколение. Дните на западните общества са преброени, щом са дръзнали да употребят този ресурс в погрешна посока, което към момента на потребяването вижда само възхода си и непроумява бавното, но сигурно самоунищожение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
sharmuta gadnakorana zabraniava na jenite da sa prekaleno u4eni - razreshava se samo 4etmo i pismo i naimnogo sholastika - taia kadana ia 4aka gang rape i posle prebivane s kamani - alah akbar
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още