fallback

Германия измести САЩ като „най-добра държава“

Първата европейска икономика дължи победата си на отличията в спорта, общественото осигуряване, политиката и мерките за стабилизиране на икономиката

21:10 | 13.11.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В продължение на пет години анкета определя САЩ като „най-добра държава“. Но хегемонията й бе прекъсната, пише CNBC.

Тази година Германия заема първото място, сочи индексът Anholt-GfK Roper Nation Brands, съставен от компанията за маркетингови проучвания GfK на база допитване, проведено сред 20 000 души от 20 страни. Респондентите споделят възприятията си за държавите по света в различни категории, измежду които култура, управление, туризъм, хора и миграционни процеси.

Първата европейска икономика дължи изкачването си в своеобразната класация на „отличията в спорта“ заради победата си на Световното първенство по футбол тази година.

САЩ са на второ място въпреки впечатляващите образователна система и култура. Анкетираните – най-вече от Русия и Египет – обаче посочват слабости по отношение на мира и сигурността.

От своя страна Русия губи три места и пропада до 25-о място заради предизвиканото от нея геополитическо напрежение в Украйна.

Освен заради спортните постижения позитивните възприятия за Германия се увеличават в области като обществено осигуряване, политическо лидерство и заради мерките за стабилизиране на икономиката.

От GfK отбелязват, че Германия има забележителна година. Страната отпразнува 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена, само една от всички 24 банки в страната не издържа стрес тестовете на Европейската централна банка, а германският футболен отбор спечели Световното първенство.

Изключвайки смяната на върха, в топ 10 няма промяна в сравнение с миналогодишната класация. Великобритания е на трето място, Франция е на четвърто, а Канада – на пето.

Десятката допълват Япония, Италия, Швейцария, Австралия и Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
fallback