fallback

Бъдещето на китайската филмова индустрия е обещаващо

Китай има шансовете да се превърне в най-големия филмов пазар в света

09:41 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бъдещето на китайската филмова индустрия изглежда обещаващо, тъй като все повече китайци прекарват време, гледайки филми, За последните десет години китайският бокс офис се радва на повече от 30% годишен растеж. Това се дължи на увеличаването на средната класа в страната, пише BBC.

Китай до голяма степен допринася и за приходите в глобалния бокс офис през 2013 г. За въпросната година страната е събрала 35,9 млрд. долара приходи. Освен това местното кино има огромен потенциал за растеж. В момента в САЩ има 40 000 екрана, т.е. по един на всеки 8000 души, докато в Китай те са 20 000, или един на всеки 70 000 души.

Но всяка седмица в азиатската страна се появяват по 100 нови екрана, а сега Китай е на път да се превърне в най-големия филмов пазар в света.

Киното има дългогодишна история в Китай. Първият китайски филм се ражда през 1905 г., а индустрията процъфтява в края на 20-те и през 30-те години – време, познато като „Златната ера“ за местното кино.

Възходът на Комунистическата партия през 1949 г. се отразява негативно на индустрията, тъй като правителството гледа на филмите като на „инструмент за пропаганда“ и отнема творческата свобода на режисьорите. Почти две десетилетия по-късно Културната революция води до забраната за правенето на филми и такива не са създавани в Китай между 1966 и 1973 г. Въпреки че китайското кино започва да се съвзема след 1978 г., повечето филми, направени в страната, все още не успяват да пробият в международен план и нито един от тях не е печелил „Оскар“ за най-добра продукция.

В момента китайското правителство ръководи строителството на Китайския музей на националното кино в Пекин, който показва историята на китайското кино и се смята за най-големия филмов музей в света. Властите налагат квота за броя на чуждестранните филми, които е позволено да бъдат прожектирани в кината годишно, в опит да възродят местната филмова индустрия. Но режисьорите в Китай са спирани от цензурата в страната и необходимостта да отговорят на бщите вкусове.

„Властите винаги са се страхували от режисьорите и актьорите и от нашите дискусии по време на прожекции“, твърди Лу Чуан, който е млад режисьор. „Не разбирам това. Ако правителството иска да създаде златна ера за киното, то трябва да ни осигури по-отворена и либерална среда“.

Същевременно киното в страната се сблъсква с друг значителен проблем – пиратството. Около девет от всеки 10 DVD-та, продавани в Китай са фалшиви. Въпреки това търсенето на пиратски филми от повечето китайци намалява, а все повече зрители „искат реалното преживяване от ходенето на кино“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
fallback