IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият китаец с амбициозен план за нов еврошампионат по футбол

Ако УЕФА не подкрепи турнира, Уан Дзиенлин планира да го развива като конкурентно първенство

11:14 | 08.07.16 г.
<p>
	Уан Дзиенлин. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Уан Дзиенлин. Снимка: архив, Ройтерс

Най-богатият китаец подкрепя плановете за конкурентна на УЕФА шампионска лига, съобщава Financial Times. Той настоява европейските клубове да се присъединят към конкурентния футболен шампионат, което би могло да преначертае структурата на властта и финансите в този спорт, допълва изданието.

Уън Дзиенлин, собственик на конгломерата Dalian Wanda Group, съобщава, че води преговори с най-влиятелните посредници във футбола в Европа, с които да създадат турнира.

Уън обещава повече места за най-силните европейски клубове и рязко нарастване на приходите от права за излъчване.

Амбициозните предложения са част от плановете на Китай да се превърне в лидер в най-популярния спорт в света – и на терена, и извън него, отбелязва изданието. Китайски компании похарчиха милиарди, за да придобият дялове в европейски футболни клубове и спортни дружества през последните години заради желанието на президента Си Дзинпин да трансформира страната в “голяма спортна нация”, която би могла да спечели и световната купа.

Марко Богарели, стратегически директор на Wanda Sports Holding – спортното подразделение на конгломерата на Уън, коментира, че целта на компанията е да си осигури участието на петте най-големи телевизионни пазара в Европа - Великобритания, Испания, Италия, Франция и Германия. Те допринасят за най-голям дял от приходите от излъчване на Шампионската лига.

Според Богарели много талантливи играчи напоследък избират да играят за отбори в Азия. "Един ден Азия ще има пари дори за Кристиано Роналдо”, посочва той.

Той допълва, че в момента се преговаря с испанската Ла Лига и италианската Серия А. Планират се и разговори с Висшата лига на Острова, Бундеслигата и френската Лига 1 след европейското първенство, което е почти към своя край.

Wanda се надява да печели подкрепа от УЕФА - ръководният орган на европейския футбол. Уън обаче е готов да се захване и с организацията на конкурентен шампионат, ако организацията има възражения по плановете му.

Висш служител в едно от петте топ национални първенства в Европа коментира пред изданието при условие за анонимност, че предложението е “реалистично” и “много добре планирано”. То идва и на фона на засиления натиск върху УЕФА да промени съществуващата Шампионска лига.

Теодор Теодоридис, който изпълнява длъжността генерален секретар на УЕФА, коментира, че това не е първият път, в който има спекулации за възможността за конкурентна лига. Според него вероятно няма да е и последният.

"При вземането на всички решения ние ще имаме предвид не само финансовите награди за клубовете, но и кое е най-доброто за играта и развитието й в Европа”, допълва той.

УЕФА има годишни клубни състезания - Шампионска лига, в която участват топ отборите в Европа, и Лига Европа.

Предложението на Уън е за шампионат с участието на двойно повече отбори. Това ще гарантира най-малко шест места за всяко от петте големи национални първенства. В момента Англия, Германия и Испания участват с по четири отбора в Шампионската лига, докато Франция, Италия и Португалия – с по три.

По-малките национални първенства се предвижда да участват с по-малко представители.

Ла Лига, Серия А, Бендеслигата и Висшата лига засега отказват да коментират преговорите с Уън. Един такъв шампионат обаче ще му помогне да изгради глобална империя за отдих и развлечение, която може да задоволи вкусовете на процъфтяващата средна класа в Китай.

Уън притежава 20 на сто от “Атлетико” Мадрид. Компанията придоби и триатлона Ironman миналия август за 650 млн. долара, както и ски и голф курорти в целия свят и Infront Media – компания за дистрибуция на тв права за някои от най-големите световни спортни събития. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още